Dansprijzen/

Elk jaar worden er tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen een aantal belangrijke dansprijzen uitgereikt:

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht/
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is bedoeld voor talentvolle choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Ieder jaar nodigt de Nederlandse Dansdagen Dansdagen professionals uit het dansveld uit veelbelovende choreografen voor deze stimuleringsprijs voor te dragen. Zowel choreografen die zelfstandig producties realiseren als choreografen die werk maken bij gezelschappen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn.
Met de prijs van € 12.000,- , beschikbaar gesteld door de Gemeente Maastricht kan de winnende maker een nieuw werk initiëren en ontwikkelen.

De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest, op basis van voordrachten uit het Nederlandse dansveld, drie genomineerden. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw te creëren werk te maken, die zij in september, voorafgaand aan Festival de Nederlandse Dansdagen, presenteren aan een commissie. De commissie, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens, en in 2016 bestaande uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, directeur Branko Popovic van Fashionclash, choreograaf Andrea Leine en docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht kiest na dialoog met de drie makers, over hun artistieke plan en hun cultureel ondernemerschap, de winnaar. De prijs van € 12.000,- wordt geïnvesteerd in het nog te creëren werk dat in 2017 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat.

In 2016 won Katja Heitmann met haar plan voor het werk Siri love me. Deze voorstelling gaat tijdens de 20e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen in première.

Eerdere winnaar van de prijs:
Loïc Perela (2015)
Cecilia Moisio (2014)
Giulio D'Anna (2013)
Alida Dors (2012)
Joeri Dubbe (2011)
Muhanad Rasheed (2010)
Erik Kaiel (2009)
Joost Vrouenraets (2008)
Monique Duurvoort (2007)

Zwanen (VSCD-dansprijzen)/

De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Deze belangrijke dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden jaarlijks tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' en 'meest indrukwekkende dansproductie'. Een jury bekijkt het dansaanbod van het afgelopen  theaterseizoen en nomineert verscheidene producties en dansers.

Naast de Zwanen bestaat er ook een Gouden Zwaan. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon van wie gesteld kan worden dat hij/zij een indrukwekkende/belangwekkende prestatie heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar loopbaan. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

De Zwaan-winnaars in 2016 zijn:

Anna Tsygankova, Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016' voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet (choreografie Ted Brandsen)

The lost room van het Nederlands Dans Theater (choreografie Franck Chartier), Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2016'

Igone de Jongh, Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. 

De VSCD-dansprijzen worden sinds 1983 uitgereikt onder de naam Theaterdansprijs en sinds 2003 onder de naam De Zwanen. Deze jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De Zwaan heeft als doel de prestaties van de dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. De Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties is samen met de Nederlandse Dansdagen de organisator van de uitreiking van de Zwanen. 

Klik hier voor meer informatie over de Zwanen.

Dioraphte Dansprijs/
Stichting Dioraphte ondersteunt de Nederlandse dans en onderstreept dit met de "Dioraphte Dansprijs": een prijs voor een in Nederland werkzame choreograaf met sterke internationale potentie. Een jury van internationale programmeurs kent deze prijs, waaraan een geldbedrag van € 10.000,- is verbonden, toe aan een choreograaf wiens werk in de programmering van de Nederlandse Dansdagen is opgevallen. Het geldbedrag is beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte voor de promotie van dit werk in het buitenland.

Tijdens de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen wonnen choreograaf Amos Ben-Tal en het collectief OFFprojects voor Howl de Dioraphte Dansprijs 2016. De multidisciplinaire voorstelling, die zowel een talkshow en een concert, als een dansvoorstelling is, kwam tot stand in samenwerking met popmuzikant en dichter Spinvis. 

Eerdere winnaars:
Ann Van den Broek, WArd/waRD met The Black Piece (2015) 
NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation met SHIROKURO (2014)
Keren Levi met The Dry Piece (2013)
Giulio D’Anna met Parkin’son (2012)
Emio Greco l PC met you PARA | DISO (2011)