Dansprijzen

Festival- en VSCD-prijzen

De Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht.

De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 

Vanaf dit jaar zal de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht voor het eerst worden uitgereikt. Nieuw is de prijs echter niet. Eerder dit jaar werd er vanuit de Nederlandse Dansdagen besloten de twee bestaande festivalprijzen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, samen te voegen tot een prijs. De Innovatieprijs brengt nog steeds actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent van voor het voetlicht, maar laat het onderscheid tussen jong en volwassen publiek vervallen. Hiermee worden alle makers die in aanmerking komen voor deze prijs op een gelijkwaardige positie gezet. Het beschikbare geldbedrag wordt met extra ondersteuning van de Gemeente Maastricht verhoogd naar €25.000,- om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën. Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 voor het eerst worden gepresenteerd. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

De VSCD Zwanen 

De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. De prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. 

Er zijn twee categorieën waarin Zwanen worden overhandigd: de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie en de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie.

Daarnaast rijkt de VSCD ook nog de Gouden Zwaan uit. Deze prijs wordt overhandigd aan een danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

Jonge VSCD Zwanen

Tijdens de avond van de Nederlandse Dans op donderdag 30 september 2021 werd er een nieuwe dansprijs in het leven geroepen. Het jeugddansveld en de jeugddans is levendiger, groter en relevanter dan ooit. Tijdens de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen in 2022 werden voor het eerst de Jonge Zwanen uitgereikt. De Nederlandse Dansdagen en de Klankbordgroep Jeugddans gaan een nieuwe samenwerking aan met de VSCD. Gezamenlijk gaan zij de Jonge Zwaan uitreiken in twee categorieën: voor de meest indrukwekkende jeugddansproductie en voor de meest indrukwekkende jeugddansprestatie. Deze nieuwe dansprijs is op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans.

Jiří Kylián Ring

De uitreiking van de Jiří Kylián Ring is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De Ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiří Kylián werd gevraagd de Ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. De ring is ontworpen door Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. Degene die de ring wint mag een passende ring uitzoeken om deze te houden wanneer de hij of zij de prijs doorgeeft. De ontbrekende ring wordt vervangen door een nieuwe ring. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof