Toer van Schayk

Dansspeld

Choreograaf, beeldend kunstenaar en eregast van de Nederlandse Dansdagen 2021, Toer van Schayk, ontving gisteravond tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de eerste Dansspeld als teken van erkenning voor de kennis, wijsheid en eigenzinnigheid die hij al decennialang bijdraagt aan het dansveld. Een sieraad van de dans, voor een sieraad voor de dans, als symbool van continuïteit en het markeren van ons cultureel geheugen. 

Maker en ontwerper van het sieraad is Trudi van Schaik.

Toer van Schayk is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Ballet. Zijn decor- en kostuumontwerpen sieren het toneel sinds de oprichting in 1961 en in de jaren erna danste en maakte hij eigenzinnige dansen. Ook geniet Van Schayk grote bekendheid als beeldend kunstenaar.
De afgelopen 5 jaar is de Nederlandse Dansdagen bezig geweest met het verbinden van het erfgoed, actualiteit en de toekomst van de Nederlandse Dans. Zoals met het dansMuseum, waar dit jaar het werk van Toer van Schayk centraal staat. Om dit kracht bij te zetten wil de Nederlandse Dansdagen degene die dit vertegenwoordigen eren met de Dansspeld, een nieuw teken van verdienste.

Sjoerd Derine

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof