Chloé Albaret in ‘Aperture’

Meest indrukwekkende dansprestatie 2021

Sjoerd Derine

Choreografie Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1

De jury: “Ook dit seizoen trok Chloé Albaret de ogen van alle toeschouwers naar zich toe in de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties. In ‘Aperture’ schakelt ze op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.” 

Interview Chloé Albaret

Het winnen van een prestigieuze VSCD Zwaan is een prachtige bekroning op je danscarrière. Er gaat veel meer betekenis schuil achter het beeld van de Zwaan. Vandaar dat we samen met Zwaanwinnares 2021, Chloé Albaret, dieper ingaan op de prijs en haar toekomstplannen.

Hoe heb je deze geweldige prestatie gevierd en hoe reageerden vriend, familie en collega's?

Ik was een beetje overdonderd door de positieve reacties die ik kreeg na het winnen van de Zwaan. Ik ben zo dankbaar voor alle mensen die de tijd namen om te schrijven, te bellen en me gewoon te feliciteren. Het was hartverwarmend.

Wat betekent deze onderscheiding voor jou?

De Zwaan winnen voelt als een mooie erkenning van mijn werk van de afgelopen jaren maar laat me ook terugkijken op mijn hele reis vanaf het moment dat ik op mijn 15e begon met dansen. Het voelt als de afronding van iets en tegelijkertijd ook het begin ervan. Ik ben erg dankbaar dat ik deze prijs heb gekregen.

Waar ben je nu mee bezig? / Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten?

Op dit moment werk ik aan Woven State met werken van William Forsythe die we op 2 december in Amare in première gaan. De stukken waar ik aan werk en die ik zal dansen tijdens de Nederlandse tour zijn One Flat Thing, Reproduced en Of Any If And.

Zwanen 2020 - Chloé Albaret

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof