'De Panter' - Dunja Jocic

Meest indrukwekkende dansproductie 2021

Sjoerd Derine

De livestream van voorstelling ‘De Panter’ toont een man die zijn intrek neemt in een appartement. Maar bestaat het echt of alleen in de digitale wereld? Op een nagenoeg leeg podium weten Dunja Jocic en haar team de situatie bijna tastbaar te maken met de stem van Ramsey Nasr en het uitgekiende lichtontwerp. Ondersteund door de stuwende soundscape zet Jocic een unheimische, beklemmende sfeer neer. In de schaduwen huist een panter, loerend naar zijn prooi. Er dringt een wonderlijk duo het appartement binnen. Soms bewegen zij bijna clownesk, soms dreigend. Ze verschijnen en verdwijnen weer en drijven de man tot waanzin. Een bijzonder innemende Simon Bus danst de centrale rol. 

De jury: “Jocic weet haar danstaal feilloos over te brengen op haar dansers, die verschillende dansachtergronden hebben, zonder dat zij hun eigenheid verliezen. De danstaal van Jocic heeft een elektrische geladenheid en een vervreemdende uitwerking. Jocic zorgt ervoor dat de dansers elkaar weten te vinden daar waar het moet, en zij duidelijk gescheiden opereren wanneer dat wordt vereist. Onder haar leiding leveren ze een uitzonderlijke prestatie. Zelfs via livestream spat de energie nog van het toneel, mede dankzij de goede cameravoering. ‘De Panter’ is minutieus geconstrueerd en de verschillende theatrale elementen en media versterken elkaar. De voorstelling is volwassen en tegelijkertijd spannend.” 

 

DUNJA-ZWAAN 2021 16:9 v3 SUB.mp4

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof