Dalton Jansen

Nederlandse Dansdagen Prijs Maastricht 2021

Sjoerd Derine

Choreograaf Dalton Jansen hoorde zijn naam als winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2021. In zijn dankwoord gaf hij aan de prijs met de twee andere genomineerden, Astrid Boons en Joop Oonk, te delen. De gemeente Maastricht besloot hierop het prijzengeld te verhogen naar €15.000, €5.000 per maker.

Jonge choreograaf Dalton Jansen gebruikt de Antilliaanse cultuur en zijn plek en rol daarin als inspiratie voor zijn creaties, met thema’s als inclusie en diversiteit. Hij combineert meerdere disciplines, zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. De jury koos hem unaniem als winnaar: “De jury typeert Dalton Jansen als een autonoom, ambachtelijk gerichte maker, die met uiteenlopende dansers een heldere danstaal weet te creëren. Met zijn activistische werkwijze is hij in staat te verbinden met een breed publiek, dat veelal nog niet de weg naar het theater vindt en zich in zijn werk kan herkennen. Een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse danslandschap.” Met zijn nieuwe, nog titelloze productie wil hij een onderzoek naar Rastafari en reggae toevoegen aan zijn vocabulaire. 

De jury onder leiding van festivaldirecteur Ronald Wintjens bestond verder uit Helmy Koolen, manager Economie en Cultuur bij Gemeente Maastricht, choreograaf/dramaturg Hans Tuerlings en Jop Vermeesch, artistiek leider HFC crew. Het jurypanel werd dit jaar versterkt met Marc Maris, dansprogrammeur Korzo, en Jolanda Spoel, directrice van het Bijlmer Parktheater.

 

Nederlandse Dansdagen Prijs Maastricht 2021 - Dalton Jansen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof