Genomineerden 2021

De genomineerden van de dansprijzen 2021 zijn…

Wie maken er dit jaar kans op de dansprijzen van Nederland? Vanaf vandaag zijn de genomineerden van de prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de prestigieuze VSCD Zwanen bekend! Wie uiteindelijk een van deze gewilde prijzen mee naar huis mag nemen weten we pas tijdens Het Nederlandse Dans Gala op vrijdag 1 oktober.
Winnaars van Prijzen van de Nederlandse Dansdagen, ontvangen €10.000 waarmee nieuw en innovatief werk gecreëerd kan worden. Het resultaat gaat in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2022.

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2021
Astrid Boons
Dalton Jansen
Joop Oonk

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2021
Honey Eavis
Lonneke van Leth
MAN||CO

 

Genomineerden Zwanen 2021

In 2020 werden geen Zwanen uitgereikt, maar er waren wel genomineerden. In 2021 kwamen daar per categorie nog twee bij en dat betekende extra veel kanshebbers:

Meest indrukwekkende dansproductie 2020
8:Metamorphosis – Nicole Beutler / NBProjects
Or Die Trying – Alida Dors / Stichting Backbone
Memory Loss – Ann Van den Broek, Stichting WArd/waRD

Meest indrukwekkende dansprestatie 2020
Chloé Albaret in Aperture – Edward Clug/Nederlands Dans Theater 1
Maria Ribas in Sweet like a chocolate – ICK Dans Amsterdam
Christian Yav en Sedrig Verwoert – They/Them

Meest indrukwekkende dansproductie 2021
De Panter – Dunja Jocic/Birdproductions i.s.m. Korzo
The Big Crying – Marco Goecke/Nederlands Dans Theater 2

Meest indrukwekkende dansprestatie 2021
Anna Ol in Metamorphosis – David Dawson
Karolina Szymura in Arise – Astrid Boons

Bekijk en download het persbericht hier.

Alle genomineerden op een rij

Sjoerd Derine

 

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie (2019/2020)

8:Metamorphosis - Nicole Beutler / NBProjects 
De dansjury van de VSCD nomineert de voorstelling 8:Metamorphosis van NB Projects, een hallucinerende en compromisloze voorstelling waarin dans en opera een beeldrijke eenheid vormen. De onontkoombare veranderingen die de wereld te wachten staan door verschuivende machtsstructuren en een opdoemende klimaatcrisis worden aan de kaak gesteld in de twee indrukwekkende delen van 8:Metamorphosis

Een gouden greep zijn de consequente omkeringen die Beutler toepast in 8:Metamorphosis. Er is een indrukwekkende cast van dansende zangers en zingende dansers. In de twee opeenvolgende delen wordt structuur tegenover anarchie gezet. En het publiek zit niet in de zaal maar op het toneel. De voorstelling steunt stevig op onuitwisbare beelden en zijn scenografie, dans en zang in 8:Metamorphosis gevat in een strakke dramaturgie. De kracht van dit indrukwekkende schouwspel schuilt in de abstractie ervan.

Bekijk hier het interview met Nicole Beutler.

Sjoerd Derine

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie (2019/2020)

Or Die Trying - Alida Dors / Stichting Backbone
Deze voorstelling laat de kijker vanuit een interdisciplinaire insteek vechtlust ervaren. Choreograaf Alida Dors vertrekt daarvoor vanuit de positie van haar vader, die als Surinaamse immigrant naar Nederland kwam om een beter bestaan op te bouwen en een boksschool begon. Zijn aanwezigheid op video biedt een extra laag aan de voorstelling waarin op intelligente en intrigerende wijze thema’s als wilskracht en doorzettingsvermogen over het voetlicht worden gebracht. Daarmee heeft Dors de dansjury overtuigd om deze bijzondere voorstelling te nomineren voor de Zwaan voor ‘beste dansproductie’. 

Mede door de korte filmbeelden van haar vader wordt de persoonlijke urgentie van choreograaf Alida Dors voelbaar. Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft met Or Die Trying wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt.

Bekijk hier het interview met Alida Dors.

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie (2019/2020)

Memory Loss - Ann Van den Broek / Stichting WArd/waRD
Memory Loss is het laatste deel van een drieluik over geheugenverlies van Ann Van den Broek. In dit indrukwekkend slotstuk neemt de choreograaf het publiek mee in de almaar versnellende neerwaartse spiraal die op de diagnose dementie volgt. De onherroepelijkheid van dit proces, de paniek die ontstaat, en de machteloosheid van degenen die aan de zijlijn staan en tegelijkertijd in de draaikolk worden meegezogen, verwerkt Van den Broek op meesterlijke wijze in haar stuk. 

De signatuur van Ann Van den Broek wordt zichtbaar in Memory Loss in de voor haar werk kenmerkende componenten: live muziek, videoprojecties, tekst en de herkenbare bewegingsesthetiek. Met de uitwerking hiervan in deze voorstelling tilt zij het nog een niveau hoger om deze duistere realiteit te benaderen: somber, donker, onheilspellend en klinisch. Memory Loss is een persoonlijk document: oprecht en ontroerend. Wreed én liefdevol. Met haar trilogie kweekt Ann Van den Broek begrip voor dementerenden en daar verdient zij alle credits voor. Zoals een van de dansers zegt: “They are by no means crazy”. 

Bekijk hier het interview met Ann Van den Broek.

Marinus Groothof

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie (2020/2021)

De Panter - Dunja Jocic / Korzo
De live stream van de voorstelling De Panter toont een man die zijn intrek neemt in een appartement. Maar bestaat het echt? Of alleen in de digitale wereld? Op een nagenoeg leeg podium weten Dunja Jocic en haar team de situatie bijna tastbaar te maken binnen het uitgekiende lichtontwerp. De danstaal van Jocic heeft een elektrische geladenheid en een vervreemdende uitwerking. De choreograaf weet dat feilloos over te dragen aan haar dansers, zonder dat zij hun eigenheid verliezen. Met de stem van Ramsey Nasr en geholpen door de stuwende soundscape zet Jocic een unheimische, beklemmende sfeer neer. De Panter is een minutieus geconstrueerde voorstelling, volwassen én tegelijkertijd spannend.

Rahi Rezvani

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansproductie (2020/2021)

The Big Crying - Marco Goecke / Nederlands Dans Theater 2

“Het verlies van zijn vader vormde het vertrekpunt voor The Big Crying van choreograaf Marco Goecke. De afwisselende solo’s, duetten en ensemblestukken vertellen verschillende miniatuurverhalen. Met als rode draad de sluier van rouw en afscheid spelen ook levensdrift en liefde een rol.  In The Big Crying wordt het unieke bewegingsidioom van Goecke op het scherpst van de snede en sneller dan ooit gedanst door de dansers van het Nederlands Dans Theater 2. Terwijl hun gezichtsuitdrukkingen vaak neutraal zijn, zeggen hun lichamen alles. De collectieve schreeuw van de dansers - tussendoor ook lichtjes flirtend met een ongemakkelijke lach - gaat door merg en been.”

Rahi Rezvani

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie (2019/2020)

Chloé Albaret in Aperture van Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1
Ook dit seizoen trok Chloé Albaret opnieuw de ogen van alle toeschouwers naar zich toe in de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties. Zij viel op in de entr’actes van Sol Leon in Kunstkamer, in de herneming van Jiří Kylián’s Claude Pascal en bovenal in het eigenzinnige Aperture van Edward Clug waarvoor de dansjury haar nomineert voor een Zwaan.

Chloé Albaret schakelt in Aperture op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.

Bekijk hier het interview met Chloé Albaret.

Alwin Poiana

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie (2019/2020)

Maria Ribas voor haar rol in Sweet like a chocolate van ICK Dans Amsterdam
Wie is de vrouw in Sweet like a chocolate van ICK Dans Amsterdam die de ruimte durft te betreden, volledig beheerst door een in het zwart gehulde figuur en drie zwarte objecten? Wordt zij gedreven door nieuwsgierigheid en durf of is zij overmoedig? Als een strijder met pijl en boog betreedt danseres Maria Ribas dit universum en voor deze sterke rol nomineert de dansjury haar voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie.

Maria Ribas danst, zingt en acteert en zet al haar talenten in om alle transformaties van haar vrouwelijk universum gestalte te geven. Dit in een duistere interactie met ‘de ander’ waarin grenzen worden verkend en overschreden. Ribas zet alles in: ze is verleidelijk, speels, uitdagend, meegaand of juist grillig. Zij weet volledig te overtuigen omdat ze de emoties en stemmingen ter plekke en in het moment lijkt te doorleven. Het bewegingsmateriaal van Emio Greco en Pieter Scholten is haar op het lichaam geschreven.

Bekijk hier het interview met Maria Ribas.

Thomas Lenden

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie (2019/2020)

Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them
Deze nominatie voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie ligt besloten in het samenspel van twee bijzondere dansers, Christian Yav en Sedrig Verwoert. In hun duet over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie leveren zij een belangrijke bijdrage aan de discussie over ongelijkheid.

Christian Yav en Sedrig Verwoert roepen met hun duet vragen op terwijl het tegelijkertijd heel leesbaar is. Ook zonder te weten waar het in They/Them precies om draait, word je als kijker hun wereld ingetrokken en begrijp je wat de performers doormaken. Hun bewegingen hebben souplesse en precisie. Zij schakelen feilloos tussen uiteenlopende stijlconnotaties. Zo belichamen Christian Yav en Sedrig Verwoert de culturele wereld van de hedendaagse mens. Bij de een roept dat herkenning op, voor de ander maken zij hun positie invoelbaar.

Bekijk hier het interview met Christian Yav en Sedrig Verwoert.

Hans Gerritsen

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie (2020/2021)

Anna Ol in Metamorphosis – David Dawson
“Tijdens de voorstelling Metamorphosis van choreograaf David Dawson verrast Anna Ol door zich kwetsbaar op te stellen. Zij wint de toeschouwer voor zich met haar absolute overgave aan het moment. Met haar intensiteit neemt de eerste soliste van Het Nationale Ballet je mee op een reis door de schier oneindige leegte op het toneel. Ook tijdens de meest complexe en verreikende bewegingssequenties weet zij met een innerlijke verstilling te overrompelen. De aangrijpende virtuositeit van Anna Ol is een vehikel voor de boodschap van de choreografie: hoop."

Sjoerd Derine

Genomineerd voor de meest indrukwekkende dansprestatie (2020/2021)

Karolina Szymura in Arise – Astrid Boons

“Vanaf het eerste moment trekt deze krachtige danseres de aandacht van de kijker naar zich toe in de abstracte dansvoorstelling Arise van choreograaf Astrid Boons. Tijdens de live stream is Karolina Szymura een opvallende verschijning op het podium. De danseres oogt soepel in het schokkerige en vervormende bewegingsmateriaal. In haar precieze en doorwrochte uitvoering daarvan laat ze consequent zien hoe veerkrachtig en sterk de vrouw kan zijn. Iedere vezel in haar lichaam draagt dit uit. Haar bewegingen zijn zowel hard als zacht, zoekend of trefzeker, terwijl zwaartekracht en gewichtloosheid elkaar afwisselen. Alles is er op het juiste moment.”

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof