Virtual Residencies

Vlad Detiuchenko (Korzo) 

Na 24 februari, het begin van een grootschalige Russische invasie, zijn alle levens van de Oekraïners veranderd. De oorlog beïnvloedde alle aspecten van het leven van de Oekraïense dansers, de waarden van het leven, de perceptie van zichzelf, de maatschappij, de mening over dans en kunst. 

Vlad koos ervoor om een kunstdocumentaire te maken over Kateryna Kurman en Volodymyr Marchuk. Ze zijn allebei professionele dansers en een mooi koppel uit Oekraïne. Ze wonen en dansen samen in Kiev.

Deze film, genaamd Rhythm of the Resilience - Dance with daily risk, is gebaseerd op hun leven, hun emoties, ervaringen en dagelijkse routine van een koppel dat blijft creëren en lesgeven in een land in oorlog.

Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures)

ShELFISH maakt meeslepend sociaal geëngageerd interdisciplinair documentair theater. Vanuit de overtuiging dat theater een plek is om te ontdekken wat je niet weet, nog niet weet of niet wilt weten, bevraagt ShELFISH maatschappelijke regels en het gedrag dat daaruit volgt. 

Level O is een verkenning van nieuwe media voor de reeds bestaande theaterproductie ONE, gemaakt in 2021 door ShELFISH in samenwerking met het WERC collectief. 

We hebben een data-archief gecreëerd dat live bewegingen van één specifieke scène van het stuk documenteert en digitaliseert, door het gebruik van verschillende technologische media.

Dit archief dient als een verhelderend hulpmiddel om deze performance als data te analyseren.  Door het breken en transformeren van beweging in een digitale omgeving bieden we het publiek de kans om creatieve vrijheid te ervaren door interactie en manipulatie met de gegevens die zijn opgeslagen in het archief.

De vraag 'veranderen we het resultaat door te meten' heeft ook betrekking op Level 0, omdat het zich configureert als een documentatie over het behoud van een geïsoleerd bestaan en het blootleggen van de vele mogelijke iteraties van beweging die verloren kunnen gaan in een traditionele podiumruimte.

Download het project

Level O  

Level O is an exploration of  new media for the already existing theatre production ONE, created in 2021 by ShELFISH in collaboration with WERC collective.  

We have created an archive  of data documenting and digitalising live movement from one specific scene of the piece,  through the use of different technological mediums. 

This archive serves as an illuminating tool to analyse this performance as data.  By fracturing and transforming movement in a digital environment we offer the audience the chance to  experience creative freedom through interaction and manipulation with the data stored in the archive. 

The question  ‘do we change the outcome by measuring’ also pertains to Level 0 as it configures as a documentation on preservation of an isolated existence and the exposure of the many possible iterations of  movement that can be lost in a traditional real life performing space. 

All data has been collected over the course of 10 days through various technological mediums.  

 

 

Charlotte Goesaert (DansBrabant)

Charlotte Goesaert is sinds dit jaar kernmaker bij DansBrabant. In april start ze, samen met Jochem Baelus, videomaker, componist, muzikant, een onderzoek naar een nieuwsoortige documentaire: The whole shebang. Een gefilmd verslag met performatieve elementen waarin Charlotte de plaats van autobiografisch materiaal in haar artistieke oeuvre verkent. 
In eerdere live performances ruimde Charlotte al een belangrijke plek in voor documentaire elementen en het spel met de camera. Nu draait ze de zaak om. In The whole shebang onderzoekt Charlotte hoe beweging en het performatieve lichaam een betekenisvolle rol kunnen spelen in film. 

Hoe zorg je ervoor dat een intiem verhaal echt aankomt en ook fysiek onontkoombaar wordt? Hoe spreek je dan de verbeeldingskracht het beste aan? Samen met dramaturg Sara Vendrieck worden verschillende perspectieven en vormkeuzes onderzocht – op weg naar een film die zonder omhaal, zonder schroom, de pijn benoemt en het ongemak toont.