Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

In 2022 voegde de Nederlandse Dansdagen de toenmalige twee festivalprijzen (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek) samen tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. 

Meer over de prijs

In 2022 voegde de Nederlandse Dansdagen de toenmalige twee festivalprijzen (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek) samen tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. De prijs brengt actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent van voor het voetlicht. 

Deze stimuleringsprijs stelt een met ondersteuning van de Gemeente Maastricht geldbedrag van €25.000,- beschikbaar om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën. Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de daaropvolgende editie van de Nederlandse Dansdagen voor het eerst worden gepresenteerd. 

Nominaties voor de prijs worden aangedragen door dansliefhebbers en dansprofessionals middels een algemene oproep. 

Een jury nomineert uit de inzendingen uiteindelijk drie makers die hun idee voor een nieuwe voorstelling zullen pitchen. De choreograaf met het beste, meest innovatieve idee gaat met de prijs naar huis en kan aan de slag met het creëren van een nieuw werk. In aanloop naar het première moment tijdens de Nederlandse Dansdagen 2025, krijgt de winnende maker ook een plek op de festivals schrit_tmacher en The Notorious IBE.

Winnaar Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023_@SjoerdDerine.jpg

De jury van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht bestaat uit:

  • Helmy Koolen, manager Economie en Cultuur bij Gemeente Maastricht
  • André Grekhov, artistiek directeur bij Stichting Sample Culture & Emoves
  • Wies Bloemen, artistiek leidster & choreograaf bij Danstheater AYA
  • Gaia Gonnelli, artistiek directeur bij Dadodans
  • Ulrika Kinn Svensson, artistiek leider Danskunst in Context/ Fontys Academy of the Arts

Genomineerden 2024

Bekijk hieronder de genomineerden van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2024.

Winnares Innovatieprijs 2023