Nederlandse Dansdagen Gala
Festivalopening 2023

Vier samen met dansers, choreografen, genomineerden en publiek de rijkdom van de Nederlandse dans 

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala worden de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent. En met de prestigieuze Zwanen vieren we de topprestaties binnen de Nederlandse dans.  
 
Deze feestelijke openingsavond wordt omlijst met bijzondere optredens van genomineerden, oud prijswinnaars, toonaangevende makers, nieuw talent en verrassende gasten.  

Cecilia Moisio
Pink Portal

PINK PORTAL wordt een informatieve, grappige maar ook emotionele voorstelling over het lichaam van de vrouw – van haar eerste menstruatie tot haar overgang. Een ode aan waar wij allemaal ooit begonnen zijn. Samen met een cast van vrouwen van verschillende leeftijden wordt er gereflecteerd op eeuwenlange controle, kritiek, beknibbeling, beschaming en censuur. PINK PORTAL is de volgende stap in de lijn van feministische vrouwenvoorstellingen van choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio. 

Scapino | Danae & Dionysios
Free At Last

Voor Free at Last lieten choreografen Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos zich inspireren door een bijzonder verhaal over de Griekse onafhankelijkheidsstrijd rond 1800, The last dance of Zalongo. Om niet ten prooi te vallen aan de oprukkende Ottomanen besluit een groep vrouwen zich met hun kinderen van een klif te storten. Ze kiezen voor vrijheid en dansen hun laatste dans in de bergen. 

Introdans | Jurriën Schobben
Beloved Faded Memories

Introdans-danser én choreograaf Jurriën Schobben creëerde afgelopen voorjaar Beloved Faded Memories speciaal voor HubClub’23, een kleurrijk en inclusief dansprogramma van Introdans waarin de menselijke uniekheid wordt gevierd. Schobben nam het thema ‘de nacht’ als uitgangspunt. ‘Het gaat over een specifiek gevoel in de nacht, een moment waarin alles klopt,’ zegt hij. ‘Je bent met de juiste mensen, de muziek is perfect en je bent op een waanzinnige locatie. Al je zorgen verdwijnen even en je kunt je helemaal laten gaan.

Shailesh Bahoran & Duda Paiva
Avatara

In deze meeslepende voorstelling, waarin dansers en foam sculpturen versmelten tot avontuurlijke karakters, vertellen meesterpoppenspeler Duda Paiva en de bejubelde choreograaf Shailesh Bahoran het verhaal van de levensadem. Want waar begint deze magie eigenlijk? Blazen goden mensen het leven in of is het de mens die goden creëert?

Samen ontdekken we dat nieuwe ontmoetingen kunnen leiden tot iets dat meer is dan een optelsom, een botsing tussen bestaande elementen die genoeg kracht opwekt om leven te blazen in iets dat nog niet bestond.

Lloyd Marengo & Soweto Skeleton Movers
Unbreakable

In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’. Ze nemen je mee in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun skeleton pantsula.

Tu Hoang
False Memories

False Memories is gecreëerd rond het concept van de psychologische geest vanuit het perspectief van 2 individuen die een onuitsprekelijke band met elkaar hebben.
Op een abstracte manier blijft het gevoel dat ze één entiteit zijn in hun spirituele wereld, of ze nu samen zijn of fysiek gescheiden.

Ons geheugen is een heel fragiel concept. Soms herinneren we ons de dingen zoals we willen dat ze zijn. Onze verbeelding helpt ons te ontsnappen aan onze eigen werkelijkheid om troost of vrede te vinden.

calendar_month check_circle
  • vrijdag 29 september
  • 20:00 - 22:30
location_on
accessibility
  • Toegankelijkheid
  • Language no problem
  • Rolstoelgebruiker
  • Slecht ter been
confirmation_number
  • Tickets
  • 1e Rang € 45,00
  • 2e Rang € 40,00
info
  • Uitverkocht
Avatara, Shailesh Bahoran & Duda Paiva, groep dansers
Free At Last-Two Tales-Foto Bas Czerwinski -009.jpg
Unbreakable_Lloyds Company_ © Bart Grietens 50.jpg

Beelden door: Bart Grietens

Pink Portal, Cecilia Moisio, groep dansers
IMG_0042.JPG
slinger-visualisatie