Ghaliah Conroy | Justin de Jager | Merel Severs
Presentatie: Virtual Residencies
Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd:
- Ghaliah Conroy (PLAN Talentontwikkeling Brabant)
- Justin de Jager (Korzo)
- Merel Severs (Moving Futures)
Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen, namelijk Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.
Op zaterdag 5 oktober gaan de Virtual Residencies niet alleen online, maar ook live (op scherm) in première. In Theater aan het Vrijthof kun je, na het bekijken van de online premières, in gesprek gaan met de makers.
Toegang tot dit event is gratis. Aanmelden verplicht.
- zaterdag 5 oktober
- 10:30 - 12:00
- Locatie
- Theater aan het Vrijthof
- Toegankelijkheid
- Rolstoelgebruiker
- Slecht ter been
- Tickets
- Toegang tot dit event is gratis. Aanmelden verplicht.
Ghaliah Conroy studeerde af aan de dans- en choreografieopleiding van Fontys in Tilburg. Van huis uit heeft ze een achtergrond in theater als actrice en zanger. Sinds haar afstuderen zoekt ze hoe die verschillende liefdes betekenisvol samen kan brengen. De afgelopen twee jaar danste ze onder andere in HAMMAM, een immersieve voorstelling van het Ierse gezelschap ANU Productions, speelde ze in de voorstelling The Pull of the Stars bij The Gate Theatre Dublin en maakte deel uit van de film TWIG van Marian Quinn. Bij Makershuis Tilburg en in residentie bij DansBrabant werkte ze haar plannen voor Sunken Works uit.
Onder de titel Sunken Works werkt Ghaliah Conroy aan een reeks werken rondom het thema van de Human Zoo, de ‘exotische’ exposities die tot ver in de 20e eeuw in Europa plaatsvonden, waar mensen van kleur achter een hek voor publiek werden tentoongesteld. Welk effect heeft deze geschiedenis op de zwarte vrouw van nu? Ghaliah werkt voor dit onderzoek samen met audiovisueel kunstenaar CJ Roxas.
Justin de Jager staat bekend om zijn expertise en pioniersschap binnen het bewegingsconcept van threading. Een principe vanuit Breaking waarbij je ledematen samen rijgt om een lus te maken en daar met een andere lichaamsdelen door heen te gaan. Justin is de eerste choreograaf die het concept van threading heeft uitgewerkt tot een taal die in staat is om zelfstandig te communiceren, in plaats van een andere dansstijl nodig te hebben om in uitgedrukt te worden.
Voor Justin zijn deelname aan de Virtual Residencies werkt hij samen met choreograaf en documentaire maker Constantin Trommlitz, die Justin de afgelopen twee jaar tijdens zijn ‘Nieuwe Makers’ traject heeft gevolgd. In de documentaire neemt Justin je mee naar de essentie van zijn bewegingssignatuur, de obstakels die hij zijn onderweg is tegengekomen en een openhartige reflectie op de reis die hij de afgelopen twee jaar heeft gelegd.
Theatermaker, performer en martial artist Merel Severs (1991) creëert geëngageerde, confronterende en fysieke voorstellingen. Ze laat zich inspireren door intersectioneel feminisme, body politics en martial arts. Haar unieke performance taal is gebouwd op de kracht, buigzaamheid en veerkracht van het menselijk lichaam.
In haar nieuwste voorstelling Coerced & Freely Given (2024) trainen drie performers zichzelf en elkaar om het geweld van de wereld te kunnen doorstaan en ruimte op te eisen voor kwetsbaarheid en woede door middel van een systeem van zorg en saamhorigheid. Met haar virtuele residentie deelt Severs deze zorgen met een breder publiek. Ze reconstrueert een selectie van performatieve, tekstuele en choreografische materialen uit Coerced & Freely Given om nieuwe, zelfs contrasterende beelden te creëren. Deze filmische vertaling heroverweegt Severs' eigen narratief en werpt de gebruikelijke manier van kijken naar lichamen onder druk omver.