Cinedans shorts

Deel 1

Barcode invoeren

Om dit video-item te kunnen bekijken, heb je een barcode nodig. Deze is te vinden in de servicemail die je ontving van het Theater aan het Vrijthof naar aanleiding van je registratie voor Nederlandse Dansdagen online.

[wijzig]

Cinedans Shorts #1

Stompen

Online te bekijken vanaf 30 september 11:00 uur. Meld je hier aan voor de Nederlandse Dansdagen Online. 

Cinedans is hét internationale platform voor de dansfilm in Amsterdam en de enige organisatie in Nederland die zich sinds 2003 volledig richt op het genre. Dansfilm kan het publiek ontroeren en verbazen. Tegelijk brengt de dansfilm een verbreding van de beroepspraktijk voor dansers en choreografen. De dansfilm floreert en is niet meer weg te denken uit het Nederlandse danslandschap. De Nederlandse Dansdagen en Cinedans presenteren de beste korte producties van eigen bodem van het afgelopen jaar. Neem een duik in de ontluikende Nederlandse dansfilmscène en ontdek het veelbelovende talent! 

In deze serie zie je de volgende shorts: 

STOMPEN (2021) 
Regie: Thomas Bos 
Choreografie: Erik Bos 


Patrick is boos en wil alles kapot maken. Wanneer hij een gedwongen cursus woedebeheersing volgt, ontmoet hij andere boze mensen. Een therapeut probeert hun brute energie eruit te persen door middel van dans. Lukt het Patrick een manier te vinden om zijn gewelddadige energie om te zetten in iets wat waardevols? 

RY X - Your Love (2021) 
Regie: Ry X 
Choreografie: Imre van Opstal en Marne van Opstal  


Videoclip van RY X, opgenomen in een verbluffend mooi landschap in IJsland, toont de dansers en choreografen Imre en Marne van Opstal als twee geliefden die de gratie en het tumult van hun relatie onderzoeken. 

Yuri Bongers en Jeanette Groenendaal

Bboys X Ballet Variation (2021) 
Regie & Choreografie: Joseph Simon 


Drie gerespecteerde Bboys duiken in het choreografische universum van Joseph Simon en werken hun eigen interpretatie uit van Act III Variation Basil uit het Don Quichote Ballet, terwijl ze het klassieke ballet vergelijken met breaking. 

Soulscape (2022) 
Regie & Choreografie: Yuri Bongers, Jeanette Groenendaal 


Danser/choreograaf Yuri Bongers (1974-2021) kreeg een onderzoeksbeurs voor de ontwikkeling van een choreografie met camera, dansers en het landschap als protagonist, toen hij ontdekte dat dit zijn laatste project zou worden. Met filmmaker Jeanette Groenendaal besloot hij elk seizoen 2021 voor een paar dagen te ontvluchten. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof