De Staat van de Nederlandse Dans 2022

Alida Dors

De Staat van de Nederlandse Dans 2022

Om te kunnen bepalen waar je naartoe wil, moet je weten waar je staat. Een belangrijke pijler in het professionele programma is dan ook De Staat van de Nederlandse Dans die elk jaar opnieuw wordt voorgedragen door een persoon met een toonaangevende rol binnen de Nederlandse Danswereld. Dit jaar wordt de Staat van de Nederlandse Dans uitgesproken door choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam, Alida Dors.

Alida Dors draagt dit jaar zowel de Staat van het Theater (1 september, tijdens het Nederlands Theater Festival) als de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten voor haar rekening neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar.

Alida Dors: “Dat beide festivals me deze uitnodiging geven is een mooie uitdaging. Ze hebben bewust samen deze keuze gemaakt, en ik ben in vorm en tekst vrij om te doen wat ik denk dat het beste past bij mijn boodschap. Daarmee hebben ze me overtuigd. Ik pak de mic op, want...my silence will not protect me…you...or us!"

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

De Staat van de Nederlandse Dans wordt online gepubliceerd op vrijdag 30 september om 09:00u.

Aanmelden voor het online programma kan hier: https://www.nederlandsedansdagen.nl/home/online-programma

Over Alida Dors

Alida Dors is één van de pioniers van de hiphop-dans in Nederland. Door te werken op het snijvlak van tekst, dans, performance en muziek, heeft ze als theatermaker en choreograaf (inter)nationaal een goede reputatie en een stevig netwerk opgebouwd. Met haar werk creëert Alida avontuurlijke interdisciplinaire dance-chronicles met invloeden uit hiphop en moderne dans – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. Alida bevraagt de norm in de gevestigde theater- en danswereld. Zij staat voor een generatie leiders die haar wortels en culturele bagage koestert en meeneemt in alles wat zij doet. Als maker en als artistiek directeur van Theater Rotterdam streeft ze naar meerstemmigheid, en werkt ze actief aan het afbreken van de schotten tussen publieken, makers en disciplines.

 

Dit najaar zijn twee voorstellingen van Alida Dors te zien. Van dinsdag 30 augustus tot en met zondag 4 september opent Theater Rotterdam het nieuwe seizoen met Track: R.I.O.T., en vanaf 9 november speelt de voorstelling Primisi in Theater Rotterdam en op tournee door Nederland.

 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof