Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

In 2022 voegde de Nederlandse Dansdagen de toenmalige twee festivalprijzen (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek) samen tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. 

Meer over de prijs

In 2022 voegde de Nederlandse Dansdagen de toenmalige twee festivalprijzen (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek) samen tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. De prijs brengt actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent van voor het voetlicht. 

Deze stimuleringsprijs stelt een met ondersteuning van de Gemeente Maastricht geldbedrag van €25.000,- beschikbaar om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën. Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de daaropvolgende editie van de Nederlandse Dansdagen voor het eerst worden gepresenteerd. 

Nominaties voor de prijs worden aangedragen door dansliefhebbers en dansprofessionals middels een algemene oproep. Vanaf 8 januari 2024 is het weer mogelijk om makers voor deze prijs te nomineren.

Een jury nomineert uit de inzendingen uiteindelijk drie makers die hun idee voor een nieuwe voorstelling zullen pitchen. De choreograaf met het beste, meest innovatieve idee gaat met de prijs naar huis en kan aan de slag met het creëren van een nieuw werk. In aanloop naar het première moment tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024, krijgt de winnende maker ook een plek op de festivals schrit_tmacher en The Notorious IBE.

Winnaar Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023_@SjoerdDerine.jpg

De jury van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht bestaat uit:

Genomineerden 2023

Bekijk hieronder de genomineerden van 2023. De winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023 is Junadry Leocaria. Tijdens het festival in 2024 zal nieuw werk van haar gepresenteerd worden.