Annemijn Rijk

Genomineerde Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2024

Over Annemijn

Annemijn Rijk (1993) is als choreograaf en filosoof geïnteresseerd in het menselijk lichaam; hoe het communiceert, hoe rauw, direct en kwetsbaar het kan zijn, alsook hoe ons lichaam de wereld waarneemt en zo onze realiteit creëert. Met haar platform Body of Art maakt ze zintuiglijke, experimentele producties die onze status quo in vraag stellen en het publiek terugbrengen naar de kern van ons mens-zijn. Ze onderzoekt en bevraagt hoe we via het lichaam en de waarneming ons tot de wereld om ons heen verhouden.

Annemijn studeerde af aan de Bachelor of Choreography van de Fontys Dance Academy en de Master Philosophy of Humanity and Culture van Tilburg University. Als filosoof is ze gespecialiseerd in fenomenologie: De filosofie die stelt dat we de wereld tot ons nemen via de belichaamde waarneming. Dit zintuiglijk-fysieke aspect is duidelijk terug te vinden in haar werk(methode).
 
'Kijkend naar de wereld om mij heen zoek ik als maker naar 'tussenruimte', ruimte voor verandering, naar de mogelijkheid dat het anders kan. Inspelen op onze zintuiglijke ervaring, het aanpassen van de manier waarop we de wereld waarnemen en het terugbrengen van het publiek naar hun kern, hun eigen lichaam, zijn methoden die ik gebruik om die tussenruimte open te breken.' - Annemijn Rijk

Denden Karadeniz