Bekendmaking programma

We onthullen met veel plezier het volledige programma van de Nederlandse Dansdagen 2023 op onze gloednieuwe website! 

25 augustus 2023

Bekendmaking programma!

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 26ste keer neer in Maastricht, met deze editie extra aandacht voor grensverleggende hiphop theaterdans in Nederland. Van theaters tot verborgen parels in de stad, van de 'Danstent' op het Vrijthof tot voorstellingen en inspirerende rondetafelgesprekken - de Nederlandse Dansdagen van 2023 brengen dans tot leven.

Onder het motto Dans met mij worden artiesten, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde ensembles tot opkomende choreografen, van theater tot film en een kinder- en jeugdprogramma. Bekijk het festivalprogramma hier en lees de nieuwe Danskrant hier.

25 jaar hiphop theaterdans

Op 11 augustus 1973 werd hiphop geboren op een legendarisch feest in New York, in het appartement van Cindy en Clive Campbell. Op het 50-jarige jubileum van het genre heeft Nederland zijn eigen feestje te vieren: 25 jaar hiphop danstheater. De Nederlandse Dansdagen omarmt deze dansstijl al jaren en zet hiphop deze keer extra in de spotlights. Het is moeilijk kiezen uit het gevarieerde programma, maar een van de hoogtepunten: een bijzondere battle van festivals The Notorious IBE en Open Your Mind op zaterdag 30 september in de Danstent, met voorafgaand de lezing A Dutch History of Breaking. Kom alvast in de stemming met de ND-podcast ‘Van straat naar podium, 25 jaar hiphop danstheater’, vanaf 4 september te beluisteren via nederlandsedansdagen.nl. Gepresenteerd door dans- en theaterjournalist Charissa Promes worden er gesprekken gevoerd met grondleggers van hiphop in Nederland en horen we hoe het genre zich ontwikkelde tot een kunsttaal. Met in de eerste aflevering: Nita Liem en Bart Deuss van het voormalig hiphop dansgezelschap Don’t Hit Mama.

Zes premières

Maar er is nog meer te zien en horen, naast het vieren van hiphop. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaan maar liefst zes dansvoorstellingen in première. Conny Janssen Danst en KORZO tonen nieuw choreografietalent in DANSLOKAAL 11 en DANSCLICK 25. Winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022, Simon Bus, gaat in het Bonnefantenmuseum in première met SIX PORTRAITS. In deze voorstelling brengt hij vijf makers uit zijn social medianetwerk voor het eerst fysiek samen en laat ze ter plekke samenwerken aan een nieuw werk.

Eenmalig en exclusief voor de Dansdagen presenteren de Nederlandse topchoreografen Imre en Marne van Opstal twee van hun grootste internationale successen. De Nederlandse première van hun voorstellingen The little man van het Nationaltheater Mannheim en I'm afraid to forget your smile van het Hessisches Staatsballett zijn absolute hoogtepunten.

Daarnaast zien we premières van ARK/Connor Schumacher & Theater Babel en drie nieuwe Virtual Residencies.

Gala & Dansprijzen

Op vrijdag 29 september worden tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan 't Vrijthof de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan het genre door het ondersteunen van opkomend talent. De prestigieuze VSCD Zwanen eren en vieren topprestaties binnen de Nederlandse dans en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zal aanwezig zijn en de Zwaan uitreiken voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie.

Tijdens het Gala zien we verder onder andere optredens van Introdans en Scapino Ballet, een stuk uit Avatāra van Shailesh Bahoran en Duda Paiva én de Gouden Zwaan winnaar van 2022, Lloyd Marengo, komt langs met de Soweto Skeleton Movers.

Het festival sluit op 5 oktober af met de voorstelling CONTROLE van Maas theater en dans en 155. Verwacht een medley van breakdance, fysieke komedie, livemuziek, film en bizarre humor.

De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar plaats van vrijdag 29 september tot en met donderdag 5 oktober 2023. De kaartverkoop van het gehele festivalprogramma start op zaterdag 2 september en zijn verkrijgbaar via nederlandsedansdagen.nl.