13 Februari 2023
Nominatieronde Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht van start

Vanaf vandaag is het mogelijk choreografen voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht te nomineren. 
Nomineren kan via deze link.  

8 Februari 2023
Call to Action: nieuwe fase in de Nederlandse dans 2025-2028

De Nederlandse Dansdagen presenteert vandaag namens de danssector en zijn partners de gezamenlijke Call to Action: nieuwe fase in de Nederlandse dans 2025-2028. Het document wordt tevens overhandigd aan de Staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu. 

Lees het volledige document hier: Document Call to Action. 

12 Januari 2023
Nederlandse Dansdagen gaat nieuw digitaal platform ontwikkelen

Nederlandse Dansdagen ontvangt van Cultuurloket DigitALL een projectbijdrage van 250.000 euro voor het project Platform Nederlandse Dansdagen Digitaal, dat in september 2024 live gaat. Tijdens het aankomende festival in 2023 zal al een deel van het nieuwe platform toegankelijk zijn. Nederlandse Dansdagen (ND) wil een digitaal platform ontwikkelen waar de Nederlandse dans centraal staat. De bijdrage van 250.000 euro van Cultuurloket DigitALL zal worden ingezet voor het bouwen van een interactief en toonaangevend digitaal platform waar ruimte is voor kennisdeling, presentatie en productie, dat ook de mogelijkheid biedt tot verschillende vormen van online presentatie, experimenteren met nieuwe digitale technieken, interactieve elementen en een digitaal archief.

“Ook in het digitale domein versterken we de verbinding tussen artiest, publiek en deelnemer. Zo blijven we artistiek innovatief én relevant voor een groter publiek.”

11 Januari 2023
Nanine Linning nieuwe artistiek directeur Scapino Ballet Rotterdam

De Nederlandse choreografe Nanine Linning wordt de nieuwe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Zij volgt Ed Wubbe op die dertig jaar lang de artistieke koers bepaalde. Ed Wubbe blijft tot en met december 2024 als artistiek directeur verbonden aan Scapino. Nanine Linning was van 2001 tot 2006 al huischoreograaf bij Scapino, waarna ze haar eigen dansgezelschap oprichtte. Zij start in augustus 2024 naast Ed Wubbe, die eind december 2024 afscheid neemt. In de jaren 2023 en 2024 zal zij al intensief betrokken zijn bij onder andere het ontwikkelen van het nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2025 - 2028.

14 December 2022
Gouden Zwaan winnaar Lloyd Marengo op koninklijk bezoek!

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala 2022 werd choreograaf Lloyd Marengo onderscheiden met een VSCD Gouden Zwaan, als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community.

1 December 2022
dansWEB is gestart!

De Nederlandse Dansdagen heeft de handen ineengeslagen met een breed netwerk aan partners met als doel iedereen toegang te geven tot dans. Vooral groepen voor wie toegang tot dans niet zelfsprekend is en waarvoor de kracht van dans een positief effect kan hebben. Iedereen kan via dansWEB in beweging komen op een manier die bij hem of haar past. 

1 December 2022
Vrienden van de Nederlandse Dans: belcampagne van start

De Nederlandse Dansdagen kan jouw steun goed gebruiken. Daarom benaderen we in december een groot deel van onze bezoekers telefonisch met het verzoek of zij vriend of danspartner willen worden. Heb jij afgelopen jaren de Nederlandse Dansdagen bezocht? Dan kan het zijn dat je gebeld wordt.

30 September 2022
Dansprijzen 2022

Op 30 september zijn tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof de VSCD Dansprijzen, beter bekend als de Zwanen, uitgereikt. De openingsavond van de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen kreeg een extra feestelijk tintje door de uitreiking van een Gouden Zwaan. Voor het eerst werden er ook Jonge Zwanen uitgereikt aan de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie. Deze nieuwe dansprijzen zijn op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans. 

 

22 September 2022
Alida Dors opent de Nederlandse Dansdagen met de Staat van de Nederlandse Dans

Choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors draagt dit jaar de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Eerder deze maand droeg Alida Dors ook de Staat van het Nederlandse Theater voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten op zich neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar.

Alida Dors: “Ik wens ons een cultuur toe waarin we vieren op wier schouders we staan, maar ook niet bang zijn om te groeien"

14 September 2022
Jubilarissen proosten samen op start festivalseizoen in hart van Maastricht

Het nieuwe culturele seizoen in Maastricht start traditiegetrouw in september en oktober met een aantal inspirerende festivals op het gebied van dans, muziek, theater en meer. Dit seizoen is extra feestelijk dankzij de jubilea van Musica Sacra (40e editie) en de Nederlandse Dansdagen (25e editie). Theater aan het Vrijthof (30 jaar) is trotse partner en festivalhart. De onderlinge samenwerking tussen de organisaties is de afgelopen jaren productief en betekenisvol gebleken. Samen blikken directeuren Brigitte van Eck, Ronald Wintjens, Martine van Dijk en projectleider Fons Dejong daarom kort terug op de historie en het erfgoed van de twee festivals. Maar vooral proosten ze op de start van de twee bijzondere jubileumedities. Musica Sacra met thema ‘Exodus’ vindt plaats van vrijdag 16 t/m zondag 18 september, gevolgd door de Nederlandse Dansdagen onder het motto ‘Dans met mij’ van vrijdag 30 september t/m donderdag 6 oktober.

13 September 2022
De Festivalkrant nu ook digitaal

Dit jaar hebben we voor het eerst een festivalkrant! Speciaal voor deze jubileumeditie een krant vol dans. Met interviews, artikelen, high lights uit het programma, alle genomineerden en nog veel meer! Heb je hem nog niet gelezen? klik dan op meer om te ontdekken hoe je hem digitaal kunt bewonderen.

6 September 2022
Nederlandse Dansdagen x Maastricht is cultuur

Maastricht is cultuur. 365 dagen per jaar. En de Nederlandse Dansdagen is trots om al 25 jaar onderdeel te zijn van deze bijzondere cultuurstad. Om cultuur in Maastricht extra in de spotlight te zetten maakten we in samenwerking met Maastricht Marketing deze video. Je ziet ambassadeur van de Nederlandse dans Gil Gomes Leal in het decor van de stad. De video wordt ingezet ter aankondiging van de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen van 30 september tot en met 6 oktober én - voor de langere termijn - ter promotie van cultuurstad Maastricht. 

Meer informatie over Maastricht cultuurstad vindt je op bezoekmaastricht.nl 

26 Augustus 2022
Dit zijn ze... De genomineerden van de Zwanen 2022

De genomineerden voor de Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) 2022 zijn bekend! Alle prijzen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september om 20:00 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. 

18 Augustus 2022
Het verhaal van Milena Sidorova

Voor de Nederlandse Dansdagen campagne 2022 hebben we met een aantal prachtige dansers en choreografen mogen samenwerking. De beelden zijn sterk maar de passie nog veel sterker. Daarom laten we de stem van onze ambassadeurs graag aan jou horen.  Vandaag het verhaal van Milena Siderova. De Oekraïens-Nederlandse danseres en choreograaf, heeft al meer dan 25 werken gecreëerd. Dans is niet weg te denken uit haar leven:

11 Augustus 2022
GEZOCHT! Woeste jongeren tussen 13 en 17 jaar

Ben jij tussen 13 en 17 jaar oud en heb jij altijd al eens mee willen doen aan een locatietheatervoorstelling? Dan is dit jouw kans! Maak samen met Cie. Woest, een locatievoorstelling in de straten van Maastricht. Samen duiken jullie de stad in en gaan op verschillende locaties werken met beweging, theater en muziek. Verplaats je van de ene locatie naar de andere en zorgen voor een verrassende interventie met het publiek. "We zijn overal en nergens. Mensen komen ons toevallig tegen. Wij zijn de Popoppers."

27 Juli 2022
Het verhaal achter Ivan Montis

In samenwerking met topfotograaf Hugo Thomassen heb we deze editie weer prachtige campagnebeelden geschoten. Misschien heb je ze al voorbij zien komen op websites of op onze socials en nieuwsbrieven. Maar er is meer dan alleen een foto er zit een heel verhaal achter iedere danser/choreograaf en zijn/haar/hen passie voor dans. Drie fantastische professionals uit de Nederlandse Danswereld hebben zich laten fotograferen voor de campagne en we hebben ze allemaal gevraagd om ook verhaal te doen over de rol die dans in hun leven vervuld.

Vandaag het verhaal van Ivan Montis.

18 Juli 2022
Alida Dors spreekt zowel staat van de Nederlandse Dans als Staat van het Theater uit

Choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors draagt dit jaar zowel de Staat van het Theater (1 september, tijdens het Nederlands Theater Festival) als de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten voor haar rekening neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar.

4 Juli 2022
Festivalprogramma 2022 staat online

Al 25 jaar wordt dans in al haar verschijningen gevierd tijdens de Nederlandse Dansdagen, met Maastricht als kloppend hart van het dans-walhalla. Begonnen met een enkele avond in 1997, belooft deze jubileumeditie (van 30 september t/m 6 oktober 2022) extra bijzonder te worden. Met meer dan 100 inspirerende voorstellingen en activiteiten op 12 unieke locaties door de hele stad, online en op TV. Van klassiek ballet tot urban, met gerenommeerde gezelschappen en nieuwkomers: de Nederlandse dans is diverser en meeslepender dan ooit. 

27 Juni 2022
Dansspeld voor Ton Wiggers

Afgelopen zaterdag werd de tweede Dansspeld uitgereikt aan, Ton Wiggers. De Oprichter en Algemeen directeur van Introdans, nam zaterdagavond in Stadstheater Arnhem afscheid van het gezelschap waar hij de afgelopen 50 jaar leiding aan gaf. Tijdens de avond werd hij met verschillende onderscheidingen gelauwerd. Directeur van de Nederlandse Dansdagen, Ronald Wintjens, reikte de Dansspeld uit, een teken van verdienste binnen het Nederlandse dansveld.

9 Juni 2022
Sta jij straks met je dansgroep in de Danstent op het Vrijthof?

Dit is alweer de 25ste keer dat de Nederlandse Dansdagen in Maastricht zal plaatsvinden. Extra reden voor feest! En dat vieren we graag samen met jullie! Daarom dat we dit jaar de mogelijkheid bieden aan dansscholen en -groepen uit Zuid-Limburg om in onze unieke Danstent op het Vrijthof het podium te veroveren.

30 Mei 2022
Crowdfunding: Laat Maastricht weer Dansen!

Draag bij aan de realisatie van de Danstent op het Vrijthof tijdens de Nederlandse Dansdagen en maak het jubileumfeest compleet.

De Nederlandse Dansdagen bestaat 25 jaar en dat willen we vieren! De stad Maastricht staat van 30 september t/m 6 oktober weer in het teken van topvoorstellingen, intieme premières, dansgesprekken, workshops, underground feestjes en nog veel meer. Maar tijdens dit jubileum willen we de hele stad laten dansen! En wel in een heuse Danstent, midden op het Vrijthof. Met jouw hulp zorgen we dat deze spiegeltent hét podium wordt voor iedereen die zelf wil dansen, battelen, clubben, of gewoon dichtbij van dans wil genieten. De danstent moet het jubileumfeest compleet maken. Laat jij Maastricht dansen? Klik hier om meer te lezen over de de Crowdfunding actie. 

26 Mei 2022
De Virtual Residencie makers 2022 zijn bekend

Voor de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen, van 30 september tot en met 6 oktober 2022, zijn de volgende makers geselecteerd voor het project Virtual Residencies:

  • Sarada Sarita (Korzo)
  • Conni Trommlitz (Moving Futures)
  • Simon Bus (PLAN Talentontwikkeling Brabant)
     
25 April 2022
Dit zijn de genomineerden van de Innovatieprijs

De genomineerden van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht zijn vandaag bekendgemaakt! Afgelopen maand konden dansprofessionals en -liefhebbers choreografen voordragen om kans te maken op deze vernieuwde stimuleringsprijs. Uit de meer dan honderd inzendingen heeft een 7-koppige jury bestaande uit dans- en cultuurprofessionals uiteindelijk drie makers geselecteerd.   

De genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 zijn:  

Simon Bus, Jordy Dik en Mohamed Yusuf Boss.   

De prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september 2022 in Theater aan het Vrijthof.   

20 April 2022
Een groot dansfeest in Maastricht! De 25ste editie van de Nederlandse Dansdagen komt eraan.

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 25e keer neer in Maastricht. Speciaal voor dit bijzondere jubileum zal het ‘feest van de Nederlandse dans’ extra groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad en vanaf online podia, maar ook voor het eerst vanuit de ‘Danstent’ op het Vrijthof – een interactief podium in het hart van de stad. Onder het motto Dans met mij worden met meer dan 100 activiteiten het publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek – dit jaar ervaar je dans zoals nooit tevoren. 

3 Maart 2022
Together we stand #hArtforUkraine

Ook het culturele veld is ontdaan door de recentelijke gebeurtenissen in Oekraïne.

Dans wordt gekenmerkt door een internationaal karakter. Dansers over de hele wereld, waaronder Oekraïense en Russische dansers, werken samen om de kunst van dans te omarmen en te tonen aan iedereen met een hart voor dans. Een boodschap van samenhorigheid en kracht, die wie nu sterker willen uitdragen dan ooit! Onze steun gaat naar alle mensen die op dit moment geraakt worden door de gewelddaad van de oorlog.

In het weekend van 4 – 6 maart worden er verschillende acties georganiseerd waarmee culturele organisaties steun betuigen en/of geld op halen om in de huidige situatie Oekraïne te bij te staan. Meer over de diverse acties vind je hier: https://h-artforukraine.nl

24 Februari 2022
Nominatieronde nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen gestart

De Nederlandse Dansdagen maakt vandaag bekend dat het de twee bestaande festivalprijzen samenvoegt tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Vanaf vandaag is het tevens mogelijk choreografen voor deze nieuwe prijs te nomineren.

De Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. Sinds 2007 reikt het de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uit aan een talentvolle en veelbelovende choreograaf. In 2017 werd hier de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek aan toegevoegd, met als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek in Nederland.

20 Januari 2022
Wij zijn er klaar voor! #opencultuur

Kunst is als zuurstof voor de geest. Geen mens kan zonder. Juist daarom wordt het gebrek hieraan elke dag groter. We missen de inspiratie, sprankeling en ontroering.

Als podiumkunstenaars hebben we er al bijna twee jaar alles aan gedaan om in beweging en zichtbaar te blijven. Ons publiek is te belangrijk voor ons. Ondanks alle beperkingen hebben we de toeschouwers op allerlei mogelijke creatieve manieren weten te bereiken.
Maar het houdt nu op. De rek is eruit.

Het aanpassen wordt steeds moeilijker door de wisselende maatregelen met nauwelijks enige voorbereidingstijd. We vragen duidelijkheid. Niet vooruit en weer terug. Maar een helder draaiboek om stapsgewijs weer op te kunnen treden voor volle zalen.

Dat dit veilig kan, hebben we al lang bewezen. Het is nu aan u om te laten zien dat u ons als podiumkunstenaars serieus neemt. We zijn er klaar voor, u ook?

#OpenCultuur

18 Oktober 2021
Proef cultuur tijdens Museumnacht Maastricht

22 oktober 2021: Art Appetizer

Zorg dat je nog op tijd een van de laatste tickets voor de Art Appetizer op vrijdag 22 oktober 2021 bemachtigt, waarmee je een avond lang bij ruim 10 art venues kunt genieten van bijzondere exposities, intieme theater- en dansvoorstellingen, video-art, live muziek en meer. Mis het niet!

3 Oktober 2021
Toer van Schayk ontvangt als eerste de Dansspeld

Choreograaf, beeldend kunstenaar en eregast van de Nederlandse Dansdagen 2021, Toer van Schayk, ontving gisteravond tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de eerste Dansspeld als teken van erkenning voor de kennis, wijsheid en eigenzinnigheid die hij al decennialang bijdraagt aan het dansveld. Een sieraad van de dans, voor een sieraad voor de dans, als symbool van continuïteit en het markeren van ons cultureel geheugen. 

Maker en ontwerper van het sieraad is Trudi van Schaik.

3 Oktober 2021
Raad van Toezicht verwelkomt nieuwe voorzitter en vice-voorzitter!

De Nederlandse Dansdagen benoemt Mavis Carrilho tot nieuwe voorzitter en Ahmed Marcouch tot vice-voorzitter van de Raad van Toezicht. Scheidend voorzitter Ton Rombouts en vice-voorzitter Wil Rutten ontvangen Teken van Verdienste voor de stad Maastricht.

2 Oktober 2021
Dansprijzen 2021 zijn uitgereikt!

Een Gouden Zwaan voor Emio Greco en Pieter C. Scholten, Zwanen voor de productie 'De Panter' van Dunja Jocic en danseres Chloé Albaret, én Dalton Jansen en Honey Eavis gekroond tot winnaars van de Nederlandse Dansdagen prijzen
 

30 September 2021
Nieuwe jeugddansprijs

In 2020 initieerde het complete jeugddansveld een gesprek over hoe erkenning te geven aan het groeiende belang van jeugddans. De wens om een prijs hiervoor in het leven te roepen leefde al langer. In 2022 is het dan eindelijk zover.

22 Juli 2021
Nieuwe samenwerkingen Virtual Residenties 2021

De Nederlandse Dansdagen is trots om te kunnen melden dat het in het kader van het project Virtual Residencies een bijzondere samenwerking aangaat met drie partners in talentontwikkeling. Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant dragen ieder een of meerdere makers aan uit de door hen ondersteunde groep choreografen, die voor het festival in 2021 een nieuw, online werk zullen maken ten behoeve van dit bijzondere project.

24 Mei 2021
Romee van de Meent en Rutkay Özpinar over Dans met mij

Eerder vertelde Justin de Jager, Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert ons al hoe ze hun deelname aan het NTR-programma Dans met mij hadden ervaren. We vroegen ook Romee van de Meent en Rutkay Ozpinar over hun deelname aan Dans met mij. Hoe hebben ze het ervaren? En welke betekenis hangen zij aan de uitspraak Dans met mij.

29 April 2021
Persbericht Nederlandse Dansdagen 2021

Het is officieel, de Nederlandse Dansdagen 2021 komen eraan! Van 30 september tot en met 7 oktober, in en vanuit Maastricht. Het dans festival van Nederland dat je absoluut niet mag en wil missen.

Download het persbericht hier.

22 April 2021
Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert over 'Dans met mij'

In de laatste aflevering van de serie gaat Jan Kooijman in gesprek met twee bekenden van de Nederlandse Dansdagen, Redouan Ait Chitt (Redo) en Sedrig Verwoert. We spraken ze kort over Dans met mij.

15 Maart 2021
Meld je aan voor de jury van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht

De Nederlandse Dansdagen is opzoek naar professionals uit de culturele sector die het jurypanel van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht komt versterken. Ben jij werkzaam in de cultuursector? En zet jij je expertise en kennis op het gebied van dans graag in om veelbelovende choreografen een kans te bieden nieuw en innovatief werk te maken? Dan zijn we opzoek naar jou.

3 Maart 2021
Digitale Dansgeprekken: In gesprek met de sub-sector

In 2020 werden de Digitale Dansgesprekken opgezet met als doel, samen met de danssector tot nieuwe beleidspunten te komen. Zodat we in 2022 namens de hele danssector het ‘discours voor een nieuwe fase binnen de Nederlandse 2025-2028’ aan de minister van OCW kunnen overhandigen.

Vandaag gaan de sub-sector gesprekken van start. Samen met sub-sector coördinatoren en genodigden zetten we de gesprekken voort. Zodat er ten tijde van het festival een tussenstand aan jullie kunnen presenteren en we samen met jullie het gesprek kunnen aangaan.

Voor meer informatie klik hier

28 Januari 2021
De Belofte

‘De Belofte van de lege zaal’, een hoopvolle tekst speciaal geschreven voor één theater werd al snel omarmd door de gehele culturele sector. De tekst, geschreven door Jan Beuving, groeide uit tot een poëtisch statement dat per 28 januari door 400 theaters, podia, producenten, impresariaten, academies, sectorinstellingen, festivals, koren, orkesten, ensembles, dans- & theatergezelschappen wordt verspreid. Aan alle mensen die theater een warm hart toedragen.

2 Oktober 2020
Dansprijzen 2020

Op donderdag 1 oktober werden tijdens de 23e editie van de Nederlandse Dansdagen de jaarlijkse Festivalprijzen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020 uitgereikt.

De VSCD reikt dit jaar vanwege de Coronacrisis geen Zwanen uit, maar de Dansjury maakte wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020. De uitreiking van de prijzen wordt uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zal meenemen in haar afwegingen en keuzes.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof