Home Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023


24 April 2023

Drie choreografen maken kans op de stimuleringsprijs van €25.000,-

De genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht zijn vandaag bekendgemaakt! Afgelopen maand konden dansprofessionals en -liefhebbers choreografen voordragen om kans te maken op deze stimuleringsprijs. Uit ruim 170 inzendingen heeft een jury bestaande uit dans- en cultuurprofessionals uiteindelijk drie makers geselecteerd.   

De genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023 zijn:  

Denden Karadeniz, Junadry Leocartia en Kathrin Gramelsberger

 

Op vrijdag 29 september zal de prijs worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht worden uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs, die voortkomt uit de twee eerdere festivalprijzen namelijk de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, geïntroduceerd. De vernieuwde stimuleringsprijs brengt innovatieve ontwikkelingen en buitengewoon makerstalent aan het licht. Met de samenkomst van de twee prijzen en extra steun van de Gemeente Maastricht behelst het nieuwe geldbedrag €25.000,-. Dit bedrag heeft als doel de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën. Het nieuwe werk of een kijkje in het creatieproces zal tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 voor het eerst worden gepresenteerd.  

Winnaar van de Innovatieprijs 2022, Simon Bus, zal tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 een deel van zijn nieuwe werk tonen.

 

De genomineerden

Kjer Mariano

Denden Karadeniz is een Koerdische danser, dansdocent en choreograaf die ooit begon als breakdancer. Na het afronden van zijn studie aan de dansacademie heeft hij zijn training voortgezet in Los Angeles en Australië, waar hij zichzelf heeft verdiept in de combinatie van breakdance en hedendaagse dans. Hij heeft zijn vernieuwende visie laten zien bij het grote publiek tijdens The Ultimate Dance Battle, So You Think You Can Dance, Time to Dance en ook in theaters met verschillende urban / moderne dans gezelschappen. Naast het uitvoerend dansen doceert hij zijn techniek ook op verschillende dansacademies wereldwijd.Met zijn roots in de urban battle scene, commerciële ervaring op televisie en zijn liefde voor theater draagt hij zijn visie verder met zijn eigen dansgezelschap “Zero Dance Theatre”, waarbij een unieke blend van diverse dansstijlen tot een zeer fysiek bewegingsidioom samenkomen.

 

 

 

 

 

 

Junadry Leocaria is een opvallende verschijning in het Nederlandse urban danstheater. Haar professionele danscarrière begon op 18-jarige leeftijd bij ISH Dance Collective, hier ontwikkelde ze haar liefde voor theater en podiumkunsten. Vervolgens stapte ze over naar theaterdansgezelschap Don't Hit Mama, waar ze jarenlang haar werk cultiveerde. DHM is ook de bron voor haar ontmoetingen met sleutelfiguren zoals legendarische Vogue-er/Waacker Archie Burnett die Junadry de kunst van het waacking bijbracht. Terwijl ze haar eigen kenmerkende stijl ontwikkelde, vond ze ook een manier om haar afkomst en erfgoed deel uit te laten maken van haar verhalen. Ze kreeg de kans om dit ten toon te stellen via projecten zoals de bekroonde korte film Imprenta en solostukken Ta(m)bu en Sugar Coated, waarvan de laatste is gemaakt voor World Class Museum Mauritshuis. Hieruit blijkt Junadry's vermogen om haar kunstenaarschap te vertalen in multidisciplinaire vormen.

 

 

 

Martijn Halie

Kathrin Gramelsberger is een choreografe en danseres van Nigeriaans-Duitse afkomst. Ze heeft een eigen taal ontwikkeld bestaande uit een mix van dans, muziek en spoken word.  Zij  laat zich daarbij door haar biculturele achtergrond inspireren. Kathrin creëert en produceert projecten zowel binnen haar eigen stichting - Bühnenbiest - als ook voor andere gezelschappen zoals Danstheater AYA en 2turvenhoog.
Dans is voor Kathrin een middel om haar persoonlijke ervaringen te onderzoeken. Een manier om zich verbonden te voelen en in alle kwetsbaarheid via haar kunst te tonen. Ook vraagstukken die uitdagingen, tegenslagen en eenzaamheid met elkaar verbinden. Zij roept op om de herkenbaarheid te voelen, het conflict te onderzoeken en in beweging te blijven. Met elke voorstelling ambieert  Kathrin een gemeenschappelijk ziel te vinden, die door klein te durven zijn grote thema's en helden in ons wakker kan maken.

 

 

Nederlandse Dansdagen Gala 

De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in het Theater aan het Vrijthof. Een feestelijke avond waar, naast de Innovatieprijs, ook de prestigieuze VSCD Zwanen worden uitgereikt. Het Gala wordt omlijst door diverse optredens van oud prijswinnaars, toonaangevende makers, nieuw talent en verrassende gasten.  

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof