Distinguished Dreams

10 mei 2016

De Nederlandse Dansdagen initieert jaarlijks het innovatieve project Distinguished Dreams, waarin choreografen samen met makers van een andere discipline, disciplines die elkaar inhoudelijk sturen en versterken, worden uitgedaagd om samen een kort, maar volwaardig artistiek project te realiseren. In 2014 initieerde NDD Distinguished Dreams voor het eerstin samenwerking met modefestival FASHIONCLASH Maastricht. Choreografen werkten samen met fashiondesigners en de korte werken waren te zien in de tijdelijke NDD pop-up store in het centrum van Maastricht. In de tweede versie van het project, in 2015, werkte NDD samen met Opera Zuid en sloegen drie choreografen de handen ineen met drie operazangers.

Distinguished Dreams #3
In 2016 krijgt Distinguished Dreams voor de 3e maal een vervolg en werkt de Nederlandse Dansdagen samen met het Rotterdamse Motel Mozaique Festival en het Maastrichtse poppodium De Muziekgieterij. Deze editie zoeken singer-songwriters en choreografen in duo’s de grenzen van hun vakgebied op. Hun opdracht is om negen dans-popsongs te creëren, waarin popmuziek en dans op unieke wijze samensmelten. Tijdens de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen treden de duo’s live op in een pop-up store in het centrum van Maastricht. Hierna volgt een landelijke tour en staat Distinguished Dreams #3 in verschillende theaters en op poppodia.

Distinguished Dreams #2
In de tweede editie van Distinguished Dreams, in 2015, werkte de Nederlandse Dansdagen samen met Opera Zuid. Drie choreografen gingen de uitdaging aan met drie operazangers. Elk duo maakte twee korte stukken, gebaseerd op klassieke liederen, die wederom gepresenteerd werden in een pop-up store. De voorstellingen van deze 2e editie van Distinguished Dreams waren:

Duo/Solitas/ choreograaf Amos Ben-Tal & bas-bariton Sam Eggenhuizen
Solitas/Duo/ choreograaf Amos Ben-Tal & bas-bariton Sam Eggenhuizen
The sensual body/ choreograaf Kalpana Raghuraman & sopraan Anna Emelianova
Lullaby for.../ choreograaf Kalpana Raghuraman & sopraan Anna Emelianova
Short poems for ROMEO HEART #1/ POEM#1/ choreograaf Dario Tortorelli & sopraan Veerle Sanders
Short poems for ROMEO HEART #2/ POEM#2/ choreograaf Dario Tortorelli & sopraan Veerle Sanders

Distinguished Dreams #2 werd ondersteund door BNG, Via Zuid - makelaar voor talentontwikkeling in de podiumkunsten in Limburg -, Centrum Management Maastricht en SKVR.  

Distinguished Dreams #1
De Nederlandse Dansdagen en festival FASHIONCLASH Maastricht hebben in 2014 de handen ineen geslagen en initieerden twee spannende projecten waarin dans en mode verweven waren. In Distinguished Dreams maakten tien succesvolle jonge choreografen en modeontwerpers in duo’s korte werken. Hierbij werden modeontwerpers uitgedaagd om na te denken over de impact van hun ontwerpen op de lijfelijkheid van de dansers, terwijl de choreografen een hernieuwde vrijheid zochten in de beperkingen die de ontwerpen hen oplegden. Vijf eigenzinnige performances, voor het publiek van nu, door de topdansers van de toekomst waren het resultaat. Op 16 mei 2014 waren de eerste presentaties voor een besloten gezelschap te zien in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Daarna werden ze getoond tijdens festivals FASHIONCLASH (12 t/m 15 juni) en de Nederlandse Dansdagen (3 t/m 5 oktober) in Maastricht. De voorstellingen van Distinguished Dreams waren:

Out of the Blue/ choreograaf Melissa Ellberger en modeontwerper Mieke Kockelkorn 
Me, my Selfie and I/ choreograaf Katja Heitmann en modeontwerper Annemarije van Harten 
Applause/ choreograaf Loïc Perela en  modelabel fORS 
2 by 2/ choreograaf Cecilia Moisio en modeontwerper Sara Vrugt 
As of Marble/ choreograaf Jasper van Luijk en modeontwerper Jivika Biervliet

Distinguished Dreams #1 werd mogelijk gemaakt door de BNG Bank en het BNG Cultuurfonds in het kader van hun jubileumproject 'Eeuwige Jeugd'. Voor het project werd samengewerkt met jonge dansers van de Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo.