(OLD)Fashion(ed)

12 juni 2014 - 05 oktober 2014

(OLD)Fashion(ed)
Voor het project (OLD)Fashion(ed) vroegen FASHIONCLASH Maastricht, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen gepensioneerde ambachtslieden om hun kennis en vaardigheden te delen met jonge modeontwerpers. Deze modeontwerpers lieten zich samen met vier choreografen inspireren door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Ze creëerden vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar. De voorstellingen waren: 

For All We Know/ Andrea Leine + Linda Friesen
Stroop/ Ronald Wintjens + Sabine Staartjes
HARY+++++/  Dario Tortorelli  + Anke Huyben
As no one’s watching/ Dunja Jocic + Romy van Eijk

De shows waren te zien tijdens het FASHIONCLASH Festival (12 t/m 15 juni) en Festival de Nederlandse Dansdagen (3 t/m 5 oktober) in Maastricht. Het project sloot af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden, alsmede de betrokken oudere dansers, een prominente plek kregen.

Door de samenwerking vond uitwisseling van kunde plaats. Met de nieuwe collecties en de modeshows, gedanst door oudere modellen, werd het dominante beeld van ouderdom en het oudere lichaam gekanteld. Nieuwe beelden ontstonden.

(OLD)Fashion(ed) is geïnspireerd door het meerjarige Europese project Act Your Age, waarin Festival de Nederlandse Dansdagen vanuit de (dans)kunst de dominante beelden over ouderen bevraagt en aanvult. (OLD)Fashion(ed) is mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Cultuurparticipatie in het kader van hun ouderenparticipatieregeling. Met dank aan Theater aan het Vrijthof en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.