Performing Gender

01 februari 2014 - 31 oktober 2014

Performing Gender 
Gender, identiteit en seksuele oriëntatie zijn wezenlijke elementen die bepalend zijn voor het zelfbeeld van de mens en onze plek in de maatschappij. In een Europese samenleving die zich steeds meer manifesteert als complex en divers is een constructieve dialoog gender en seksuele geaardheid een sleutel om anderen te begrijpen.

Performing Gender nodigde zestien kunstenaars (choreografen en beeldend kunstenaars), werkend in de vier partnerlanden, uit om zich te verbinden met het thema. Samen met andere kunstenaars, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen doen zij binnen dit project in onderzoeks- en residency weken onderzoek naar de diversiteit aan beelden in relatie tot gender, identiteit en seksuele oriëntatie. In februari 2014 vond de onderzoeksweek in Maastricht plaats en tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 gingen de volgende langdurige voorstellingen in premiere in het Bonnefantenmuseum:

I trust in this life we will have another moment alone/ Connor Schumacher
FRANKENSTEIN/ Alessandro Sciarroni
Whowantsmybody....?/ Jordi Cortés
The Intruder/ Oscar Santillan

Performing Gender is een samenwerkingsproject tussen Provinciale Arcigay Il Cassero / Gender Bender Festival (Bologna, Italië), Festival de Nederlandse Dansdagen, Paso a 2 Plataforma Coreografica Asociacion Cultural (Madrid, Spanje) en Domino / Queer Zagreb (Zagreb, Kroatië). Partners zijn onder andere musea als het MAMbo - Museo d’Arte Moderna in Bologna, het Museum Reina Sofia in Madrid, het Bonnefantenmuseum en de Jan van Eyck Academie in Maastricht en het Museo di Arte Contemporanea (MSU) in Zagreb.