Dansprijzen

Elk jaar worden er tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen een aantal belangrijke dansprijzen uitgereikt:

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is bedoeld voor talentvolle choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Ieder jaar nodigt de Nederlandse Dansdagen Dansdagen professionals uit het dansveld uit veelbelovende choreografen voor deze stimuleringsprijs voor te dragen. Zowel choreografen die zelfstandig producties realiseren als choreografen die werk maken bij gezelschappen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Met de prijs van € 12.000,- , beschikbaar gesteld door de Gemeente Maastricht kan de winnende maker een nieuw werk initiëren en ontwikkelen.

De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw te creëren werk te maken, die zij in september, voorafgaand aan Festival de Nederlandse Dansdagen, presenteren aan een commissie. De commissie in 2017, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens, bestaat uit Wethouder Mieke Damsma van Cultuur Maastricht, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, directeur Branko Popovic van Fashionclash, choreograaf Andrea Leine en artistiek leider Alida Dors van BackBone. Na dialoog met de drie makers, over hun artistieke plan en hun cultureel ondernemerschap kiest de jury de winnaar. De prijs van € 12.000,- wordt geïnvesteerd in het nog te creëren werk dat in 2018 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat.

In 2017 won Shailesh Bahoran met zijn plan voor een nieuw werk, waarbij zijn fascinatie voor b-boy Redo het uitgangspunt is. Deze voorstelling gaat tijdens de 21e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen in première.

Eerdere winnaar van de prijs:
Katja Heitmann (2016)
Loïc Perela (2015)
Cecilia Moisio (2014)
Giulio D'Anna (2013)
Alida Dors (2012)
Joeri Dubbe (2011)
Muhanad Rasheed (2010)
Erik Kaiel (2009)
Joost Vrouenraets (2008)
Monique Duurvoort (2007)

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek heeft ten doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek in Nederland. Met het bedrag van € 10.000,- kan de winnende talentvolle maker een nieuw werk initiëren en ontwikkelen voor een publiek tussen de 4 en 18 jaar.

De Nederlandse Dansdagen ziet dat er in deze levendige branche veel gebeurt en hecht veel waarde aan de ontwikkeling van talent. ‘Dat willen we stimuleren’, aldus festivaldirecteur Ronald Wintjens. ‘Met het introduceren en uitreiken van de dansprijs worden enerzijds makers uitgenodigd om een interactie aan te gaan met een jong publiek, en anderzijds nieuwe initiatieven ondersteund door deze jaarlijks een vaste plek te geven binnen het festival.’

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek kent eenzelfde nominatieprocedure als de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Professionals uit het dansveld worden uitgenodigd talentvolle choreografen, die werk maken voor een jong publiek tot 18 jaar en nog geen structurele subsidie ontvangen, voor deze stimuleringsprijs voor te dragen. Hieruit komen drie nominaties voort.

De genomineerde makers presenteren hun plan voor een nieuw werk aan een commissie. De commissie, in 2017 bestaande uit artistiek leider Andreas Denk van Plan-d, artistiek leider Wies Bloemen van Danstheater AYA en directeur Valentijn Byvanck en eveneens onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens, zal na dialoog met de drie makers over hun artistieke plan de winnaar kiezen. De prijs van €10.000,- wordt geïnvesteerd in het nog te initiëren en ontwikkelen werk, dat in 2018 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat.

Tijdens de 20e editie van het festival is de eerste winnaar van de prijs bekend gemaakt. Gaia Gonnelli won met haar plan voor de nieuwe voorstelling Papier (4+), die in 2018 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat. 

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Internationalisering
Jaarlijks ziet een jury van internationale programmeurs alle voorstellingen van het festival en gaat ze op zoek naar het werk met de grootste internationale potentie. De maker van deze voorstelling ontvangt de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Internationalisering. Het prijzengeld van € 5.000 wordt geïnvesteerd in publiciteitsmateriaal voor de internationale markt. Eerdere winnaars van de prijs zijn Amos Ben-Tal/OFFprojects (2016), WArd/waRD (2015) en NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation (2014).

De winnaar van 2017 is ISH, die de prijs won voor de productie IGNITE. De prijs werd uitgereikt op zondag 8 oktober tijdens Natafelen op zondag.

Zwanen (VSCD-dansprijzen)
De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Deze belangrijke dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden jaarlijks tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' en 'meest indrukwekkende dansproductie'. Een jury bekijkt het dansaanbod van het afgelopen  theaterseizoen en nomineert verscheidene producties en dansers.

Naast de Zwanen bestaat er ook een Gouden Zwaan. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon van wie gesteld kan worden dat hij/zij een indrukwekkende/belangwekkende prestatie heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar loopbaan. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

De Zwaan-winnaars in 2017 zijn:

Imre van Opstal, Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2017' voor haar rol in Salt Womb van Nederlands Dans Theater (Sharon Eyal & Gai Behar).

Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater (choreografie Marco Goecke), Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2017'

Ed Wubbe, Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die hij met zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.

De VSCD-dansprijzen worden sinds 1983 uitgereikt onder de naam Theaterdansprijs en sinds 2003 onder de naam De Zwanen. Deze jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De Zwaan heeft als doel de prestaties van de dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Klik hier voor meer informatie over de Zwanen.De VSCD-Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.