Festival & Historie

De Nederlandse Dansdagen
De hele organisatie van de Nederlandse Dansdagen staat volledig in het teken van het honoreren, aanjagen en mede vormgeven van de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse danskunst en het ontsluiten van deze ontwikkelingen voor een breed publiek. In het eerste weekend van oktober worden in Maastricht tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen zowel opvallende werken van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van gevestigde dansgezelschappen getoond. Van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende nieuwe locaties. Proef in dit filmpje de sfeer van het festival in 2016. 

Programmering
Selectie
Elk jaar selecteert de programmaredactie ongeveer 10 voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken, waarbij rekening wordt gehouden met de veelzijdigheid van de dans én van potentiële bezoekers. Dans in al zijn definities doet mee! Dit vanuit de overtuiging dat de Nederlandse dans alles in zich heeft om rijk palet aan onvergetelijke ervaringen te bieden aan een groot en breed publiek. Tijdens het festival worden ook de Zwanen, de belangrijkste dansprijzen in Nederland, uitgereikt.

Coproductie
Met partners uit binnen- en buitenland worden dansmakers uitgedaagd voorstellingen te creëren in een spannende context. Bijvoorbeeld in combinatie met andere disciplines, rond prangende maatschappelijke thema’s, met een aangepaste duur en/of locatie. Veel van deze coproducties gaan tijdens het festival in première, maar zijn door het jaar heen ook op andere plekken te zien. Voorbeelden van deze coproducties zijn Pivot Dance (2015-2017) en Distinguished Dreams (2014-heden), Performing Gender (2014) en (OLD)Fashion(ed) (2014).

Door het jaar heen
Gedurende het jaar is de Nederlandse Dansdagen steeds meer zichtbaar op conferenties in binnen- en buitenland, op andere festivals en bij onze partners als Theater aan het Vrijthof en het Bonnefantenmuseum. In de week voorafgaand aan het festival vinden ‘opwarmertjes’ plaats (bijvoorbeeld in de Bijenkorf Maastricht), maar ook verdiepende programma's als Moving Meetings en Dutch Dance Dialogues. 

Geschiedenis
Het festival werd in 1998 opgericht door Theater aan het Vrijthof, NTR (destijds NPS) en de gezamenlijke Nederlandse dansgezelschappen. Dit zijn nog steeds belangrijke partners van de organisatie. De afgelopen jaren is Festival de Nederlandse Dansdagen uitgegroeid tot een van de belangrijkste Nederlandse dansevenementen voor zowel landelijk publiek als voor professionals. Naast het presenteren van een verrassende en prikkelende selectie uit het afgelopen seizoen, werpt het festival meer en meer een blik op de toekomst en stimuleert ze deze toekomst met bijzondere Dansdagen Projecten als Act Your Age, Performing Gender, (OLD)Fashion(ed)Distinguished Dreams en Pivot Dance. Een breed publiek de dans in alle rijkdom te laten ervaren blijft daarbij de drijfveer.

Festivalhart
Gedurende het festival vormt Theater aan het Vrijthof het bruisend festivalhart, waar bezoekers terecht kunnen voor een drankje, prikkelende voorstellingen en natuurlijk hét roemruchte feest (Feel like dancing party) op zaterdag waar dansers, choreografen en bezoekers elkaar tot in de late uurtjes ontmoeten op de dansvloer. Festival de Nederlandse Dansdagen biedt voor de dansliefhebber in één weekend een unieke ervaring waarin genieten van Nederlandse dans in de mooie stad Maastricht voorop staat.

Klik voor vorige festivaledities op het jaartal
2016201520142013/ 2012/ 2011/ 2010/ 2009/ 2008/ 2007/ 2006/ 2005

Redactie 2017-2018

Rob van Steen (juryvoorzitter) – directeur Theaters Tilburg
Ronald Wintjens (redactievoorzitter) – directeur Nederlandse Dansdagen
Jasper Weck - hoofd marketing & assistent programmeur Theater de Veste
Liesbeth Wildschut – lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht
Swantje Schaeuble – voormalig danseres
Brigitte De Goeij – Interim zakelijk leider Theatergroep Kwatta
Violien Vocks – programmeur  vlakke vloer & toneel Parkstad Limburg
Leo Spreksel – directeur  Korzo
Iselle Claassens – dansprogrammeur Parktheater Eindhoven & recensent We Are Public
Judith Blankenberg – programmeur Grand Theatre

EFFE Label
De Nederlandse Dansdagen heeft het EFFE Label. Het label waardeert de kwaliteit van festivals die een sterke band met de kunsten, de samenleving en Europa hebben. Het is geïnitieerd door the European Festivals Association, een nieuw internationaal festival platform dat verschillende Europese festivals met elkaar verbindt.