Wilt u tickets bestellen? Dat kan via Theater aan het Vrijthof.
Hier vindt u informatie over de beschikbaarheid van kaarten.
Voorstelling
Het Nederlandse Dansdagen Gala
Marina Mascarell, Another Kind of Blue, Club Guy & Roni, Conny Janssen Danst, Jiří Kylián, Scapino Ballet Rotterdam
Normale ticketprijs € 37,50

Naast het jubileum van Festival de Nederlandse Dansdagen zijn er dit jaar nog een aantal andere jubilea in het dansveld. Dit wordt breed gevierd tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala met werk van deze prominente en aanstormende choreografen en gezelschappen. Bovendien worden deze avond de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen uitgereikt. Het feestelijke programma is een kleurrijk palet van dansfragmenten en een viering van de prestaties binnen het Nederlandse dansveld.Lost on Route 44 
Marina Mascarell
i.s.m. AHK, Codarts, Fontys, ArtEz
première

Het sterk visuele werk van de geprezen Marina Mascarell was in het buitenland al vaak te bewonderen op het grote podium. Nu heeft zij tijdens het festival ook haar Nederlandse grote-zaaldebuut. Gebaseerd op Visconti’s filmklassieker Death in Venice creëert zij, samen met talent van de vier Nederlandse dansacademies, een nieuwe versie van haar Lost on Route 44. 

‘Ogenschijnlijk alledaagse bewegingen krijgen bij Mascarell resoluut en onomwonden een sterk emotionele lading.’ Programmaredactie

Als nieuw onderdeel van het festival geeft de Nederlandse Dansdagen ieder jaar een talentvolle Nederlandse choreograaf, die internationaal op de grote podia te zien is, carte blanche in Maastricht. Om dit te realiseren sluit het festival de handen ineen met de vier moderne dansvakopleidingen van Nederland van waaruit de choreograaf een ensemble samenstelt met de nieuwste talenten.


Flyland in a room 
Another Kind of Blue

Vijftien jaar geleden bracht choreograaf David Middendorp zijn eerste voorstelling voor het voetlicht. Sindsdien stelt hij op ingenieuze wijze dans en technologie centraal. Met Flyland in a room vertelt hij een verhaal over liefde, emotie en de dunne lijn tussen fantasie en realiteit. Middendorp laat zijn dansers vallen door geanimeerde wolken van herinneringen. Al snel krijgen zij controle over hun val en beginnen te vliegen.

‘Dit is het begin van een grotere rol voor technologie in de danswereld.’ Dansmagazine


TETRIS Mon Amour*
Club Guy & Roni
en Slagwerk Den Haag

Ook het danstheatergezelschap Club Guy & Roni bestaat vijftien jaar en geeft ter gelegenheid hiervan een sneak preview van hun nieuwste voorstelling TETRIS Mon Amour. Tetris veroverde in 1984 razendsnel de wereld. Choreograaf Roni Haver was er zelf ook ooit aan verslingerd. Nu maakt ze een explosieve voorstelling waarin de dansers en de ijzersterke musici van Slagwerk Den Haag zich verliezen in het spel. 


HOME*
Conny Janssen Danst

Conny Janssen raakt al vijfentwintig jaar een breed publiek met haar zachte, menselijke danstaal. Opnieuw doet zij dit met HOME, dat draait om de vraag wat ‘thuis’ betekent. Wat maakt dat je je thuis voelt, waar ben je thuis? Naast een groot, avontuurlijk ensemble van dertien dansers werkt Conny Janssen voor HOME wederom met live muziek. Ditmaal met Michel Banabila en cellist Maarten Vos.

‘...een intens troostrijke ervaring in een verwarrende tijd.’ De Volkskrant


Bella Figura*
Jiří Kylián, Codarts

Bella Figura (1995) geldt als artistieke mijlpaal in het oeuvre van Jiří Kylián. Het betekent niet alleen ‘mooi lichaam’, maar staat ook voor het ‘ophouden van de schone schijn’. Werk van de grootmeester, die dit jaar zijn 70e verjaardag viert, is in Nederland nog zelden te zien. Nu presenteert het festival twee fragmenten, uitgevoerd door Codarts’ talenten van de toekomst op verzoek van Kylián zelf.

Deze uitvoering van Bella Figura is een onderdeel van Celebrating Kylián!, een initiatief  van Holland Dance Festival, Kylian Foundation, Korzo theater, Zuiderstrandtheater en Nederlands Dans Theater.

Jiří Kylián (Tsjechië, 1947) was als gastchoreograaf, artistiek directeur en huischoreograaf van 1973 t/m 2009 verbonden aan het Nederlands Dans Theater. Van 2010 t/m 2014 leidde hij bij Codarts Rotterdam het lectoraat One Of A Kind waarbij hij samen met Codarts-studenten en externe kunstenaars en theoretici de bredere context van de danser en de choreograaf verkende.


Scala** 
Ed Wubbe, Scapino Ballet Rotterdam

Choreograaf Ed Wubbe, die zijn 25-jarig jubileum viert als artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, creëert met Scala een dansdrama in de extravagante sfeer van de barok. De romantiek, pracht en praal, verleiding en decadentie roepen beelden op van films als Dangerous Liaisons. Achter alle uiterlijke schoonheid doemt een duistere wereld op met intriges en verval. Dansers schitteren op virtuoze barokmuziek. Samen met de imposante kostuums krijgt Scala een operateske enscenering. 

De voorstelling gaat in december in première.


*fragment
**preview


Credits

Lost on Route 44
Choreografie: Marina Mascarell en dansers
Dans: Kim Verbeke, Sarah Abicht, Ana van Tendeloo, Federica dalla Pozza, Johanna Tengan, Alice Gioria, Norval Mongen, Lucienne Kraan, Kelly Vanneste, Tommy Pham, Georgia Begbie, Borna Babić, Francesca Piergiacomo, Louis Thuriot, Eliana Stragapede 
Muziek: Gustav Mahler, Symphony No. 5 in C-Sharp Minor: IV. Adagietto with London Symphony Orchestra & Harold Farberman 
Lichtontwerp: Loes Schakenbos
De voorstelling is tot stand gekomen mede met dank aan Korzo

Flyland in a room
Concept en choreografie: David Middendorp
Dans: Antonino Milazzo, Violet Broersma (onder voorbehoud)
Zakelijke leiding: Hans Brouwer
Productie: Sanne van der Velde
Licht en techniek: Maarten Jansen
Kostuums: Ben Voorhaar
Muziek: Cinematic Orchestra - To Build a Home

TETRIS Mon Amour
Choreografie: Roni Haver
Dans: Camilo Chapela, Angela Herenda, Tatiana Matveeva, Sofiko Nachkebiya, Adam Peterson, Igor Podsiadly, Lewis Seivwright
Live muziek: Jonathan Bonny, Pepe Garcia/Enric Monfort, Niels Meliefste
Dramaturgie: Guy Weizman
Muziekcompositie: Thijs de Vlieger (NOISIA)
Muzikale leiding: Fedor Teunisse
Decor: Ascon de Nijs
Kostuums: Evgeniia Shalimova
Licht: Maarten van Rossem
Geluid: Simon Derks

HOME 
Choreografie: Conny Janssen
Dans: Laura Belgrano, Tu Ngoc Hoang, Maud Huizing, Martijn Kappers, Nina Plantèfeve-Castryck, Mitchell-lee van Rooij, Youp Scheffer, Mariko Shimoda, Remy Tilburg, Liza Wallerbosch
Muziek (compositie & live uitvoering): Michel Banabila, Maarten Vos
Toneelbeeld: Thomas Rupert
Lichtontwerp: Remko van Wely
Kostuumontwerp: Babette van den Berg
Dramaturgie: Judith Wendel

Bella Figura
Choreografie: Jiří Kylián
Dans: Filipa Miranda Amorim & Lukas Karvelis (duet); Emma Bogerd, Barbara Minacori, Janne Boere (trio); Sara de Greef, Yevgeniia Lavrenchuk, Jennifer Steele, Benoit Couchot, Dani Paeper, Christian Senatore (groep)
Muziek: Alessandro Marcello, Adagio from Hobo Concerto D Minor, Giuseppe Torelli, Concerto Grosso 8 no. 6 1698
Repetitor: Brigitte Martin
Kostuumontwerp: Joke Visser
Lichtontwerp: Jiří Kylián

Scala
Choreografie: Ed Wubbe
Dans: Bonnie Doets, Bryndis Brynjolfsdottir, Daphne van Dooren, Dalma Doman, Ellen Landa, Jozefien Debaillie, Laura Casasola Fontseca, Leslie Humbert, Maya Roest, Alexander Cyr, Alexandre Jolicoeur, Dario Minoia, Filip Wagrodzki, Mischa van Leeuwen, Reid Cuming, Ruochen Wang
Kostuumontwerp: Pamela Homoet
Lichtontwerp: Xavier Spruit Bleeker, Ed Wubbe
Barokmuziek: Vivaldi, Händel, Van Wassenaar e.a.


www.marinamascarell.com
www.anotherkindofblue.nl 
www.clubguyandroni.nl
www.slagwerkdenhaag.nl
www.connyjanssendanst.nl
www.codarts.nl
www.scapinoballet.nl