Wilt u tickets bestellen? Dat kan via Theater aan het Vrijthof.
Hier vindt u informatie over de beschikbaarheid van kaarten.
Voorstelling
Bloedbanden #1
Nederlandse Dansdagen / co.productie Friese Dansdagen + Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018
Normale ticketprijs € 10

Bekijk de reportage van L1 over Bloedbanden

Tickets:
Wo 10 okt (voorstelling van 21:30 is geannuleerd)
Do 11 okt (voorstelling van 21:30 is geannuleerd)
Zo 14 okt

Wat is familie? Welke betekenis heeft deze (bloed)band? En wat kan dans teweeg brengen tussen mensen die elkaar al hun hele leven kennen?

Hoe zou het zijn om met je vader of moeder te dansen, met je broer of zus of opa of tante? En dan met die dans te vertellen hoe jullie met elkaar omgaan? Durf je te laten zien hoe sterk jullie bloedbanden zijn. Waar je elkaar liefhebt en waar je elkaar pijn doet? En durf je je buurt uit te nodigen om te komen kijken? Dans geeft uiting aan wat niet gemakkelijk onder woorden te brengen valt. Lichaamstaal en huidcontact kunnen ervoor zorgen dat wat onbenoembaar lijkt, zichtbaar wordt. Niet alleen voor de uitvoerenden zelf, maar ook voor het publiek.

Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van een familie met een alleenstaande moeder met vier dochters, een reizend gezin dat de halve wereld heeft gezien en op zoek is naar hun thuis, een gastgezin met tientallen pleegkinderen of een Marokkaanse moeder die met haar Nederlandse buurvrouw danst en zo hun culturele identiteiten laat samenvloeien. Beweging, aantrekking en afstoten spelen een hoofdrol in de diverse dansen die door de families worden vertoond.

In deze eerste editie van Bloedbanden – een coproductie van de Friese- en Nederlandse Dansdagen – vertellen ruim acht verschillende families hun verhaal in dans op een plek in Maatricht. Ze worden hierbij begeleid door coaches. Daarnaast zullen twee professionele choreografen een korte choreografie ontwikkelen voor twee families. Een Maastrichtse familie presenteert deze choreografie tijdens de Friese Dansdagen van 4 t/m 8 oktober in Leeuwarden. De Friese familie zal haar verhaal middels dans vertellen tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De onderwerpen identiteit en intimiteit spelen hierbij een grote rol.

Extra:
Sociaal–maatschappelijke impact 
Het is de ambitie van de Nederlandse Dansdagen om Bloedbanden uit te laten groeien tot een jaarlijks festivalonderdeel van toenemende betekenis. Met de grote variatie aan families van vandaag biedt het thema familie zowel artistiek als inhoudelijk een bijzonder rijke bron voor makers en publiek. Uiteindelijk is de familie een krachtige metafoor voor de samenleving als geheel, waarin parallelle thema’s spelen, zoals machtsverhoudingen tussen de generaties en de seksen en het individu vs. het collectief.

Credits

CONCEPT: Ronald Wintjens, directeur Festival de Nederlandse Dansdagen

CHOREOGRAFIE: Maastrichtse Familie, Jennifer Romen

ARTISTIEKE BEGELEIDING: Adriaan Luteijn

PRODUCTIELEIDER: Reno Juriën

COACHES: 3e en 4e jaar student dansdocenten van Dansacademies: Fontys + ArtEz, o.l.v. Axelle de Rore