Wilt u tickets bestellen? Dat kan via Theater aan het Vrijthof.
Hier vindt u informatie over de beschikbaarheid van kaarten.
Voorstelling
Het Nederlandse Dansdagen Feest
Het Nationale Ballet / Scapino Ballet Rotterdam / Introdans / Nederlands Dans Theater
Normale ticketprijs € 40

Koop hier je ticket

Het is inmiddels een mooie traditie dat we tijdens Het Nederlandse Dansdagen Feest de diversiteit van het Nederlandse dansgezelschap vieren met de grote gezelschappen die ons land rijk is: Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Introdans en Nederlands Dans Theater. Zij presenteren tijdens het feest hun meest indrukwekkende choreografieën.

Als eregast zijn Alexandra Radius en Han Ebbelaar aanwezig.  Het legendarische dansechtpaar ontving eerder dit jaar uit handen van Holland Dance Festival en de Nederlandse Dansdagen de prestigieuze Jiří Kylián Ring. Als dank voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse dans én voor hun inzet voor het Dansersfonds ’79 waarmee zij bijna 40 jaar een structurele bijdrage leveren aan de elevatie van de Nederlandse dans. Om de daad bij het woord te voegen nemen de iconen twee protegés van het Dansersfonds ’79 mee. Ook ziet u de winnaars van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC).

 

Duet uit The Sleeping Beauty
Dansersfonds ’79:
Claire Tjoe–Fat en Philippe Magdelijns

Als eerbetoon aan Alexandra Radius en Han Ebbelaar dansen Claire en Philippe het prachtige Adagio duet uit de derde acte van The Sleeping Beauty. Peter Wright schreef dit duet speciaal voor Radius en Ebbelaar toen zij in 1981 bij Het Nationale Ballet de hoofdrollen in The Sleeping Beauty voor hun rekening namen. 
 

Duet uit UNICA
RIDCC: Danae Dimitriadi +  Dionysios Alamanos

UNCIA is het eerste duet van de twee jonge Griekse choreografen/ dansers Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos. Het onderzoekt menselijk gedrag in de strijd om te overleven, kwetsbaarheden te overwinnen en de drang om te domineren. Op de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2018 won het duo met UNCIA de XL Production Award en de Conny Janssen Danst and Club Guy & Roni Award.

 

The Grey Area
Het Nationale Ballet

David Dawsons The Grey Area (Prix Benois de la Danse 2013) wordt beschouwd als een hedendaagse klassieker. De titel van het duet verwijst naar een niemandsland, een niet te definiëren plek buiten de tijd. In de abstracte, emotioneel geladen choreografie zijn de bewegingen dynamisch en klassiek geïnspireerd, in een vloeiende geometrie. Schoonheid en tijdloosheid, bevrijd van de zwaartekracht.

Winnaar van de prestigieuze Prix Benois de la Danse (2013)

 

The Swimmer (Duet uit TING!)
Scapino Ballet Rotterdam

The Swimmer is het centrale duet – met een jubilerende Bonnie Doets – uit het bejubelde TING! waarmee Scapino Ballet en de NITS in 2016 volle zalen trokken in de  Rotterdamse Ferro Dome.  Choreograaf Ed Wubbe creëert in TING! een magische fantasiewereld. Soms grotesk en gevaarlijk, dan weer ontroerend en poëtisch.

‘Een bonte stoet van acts, klanken en sferen, van poëtisch en surreëel tot vrolijk en spannend.’ de Volkskrant

 

Indigo Rose van Jiří Kylián
Introdans

Indigo Rose is een prachtig inkijkje in de ogenschijnlijk nooit–aflatende inventiviteit en fantasierijkheid van Jiří Kyliáns bewegingsidioom. De choreografie heeft het karakter van een bont geschakeerde vingeroefening voor jonge dansers, waarbij Kylián even makkelijk switcht tussen Bach en een lome jazzsong als tussen gestileerde balletbewegingen en staccato, soms zelfs hiphopachtige passen.

‘Erg mooi. Een boeiend samenspel tussen muziek en dans…’ Ugenda 

 

Wrapped
Introdans

Voor Wrapped, een van haar eerste creaties, ontving Inbal Pinto diverse prijzen, waaronder een prestigieuze Amerikaanse Bessie Award. De pers typeerde het werk destijds als ‘a breath of fresh air’. In Wrapped versmelt zij humor en poëzie in een visueel rijke, denkbeeldige wereld tot, zoals zij zegt, een ‘urban legend’.

‘Honderd procent perfect getimed en synchroner dan synchroon.’ 8weekly.nl
 

Nederlands Dans Theater

De diversiteit van de danskunst vormt het fundament van de unieke identiteit van Nederlands Dans Theater. Eclectische makers choreograferen samen met fenomenale dansers op het hoogste niveau, zowel technisch als artistiek. Dit seizoen presenteert NDT maar liefst elf wereldpremières met beide gezelschappen, NDT1 en NDT2. Ze zijn bovendien genomineerd voor twee VSCD-Dansprijzen / Zwanen. Franck Chartier’s The hidden floor is genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’, NDT2-danser Guido Dutilh maakt kans op een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol in Midnight Raga.
 

Feel Like Dancing Party

Na afloop van Het Nederlandse Dansdagen Feest gaan de voetjes van de vloer met DJ Jonas Meeus, tijdens de Feel Like Dancing Party in Theater aan het Vrijthof. Wie dan nog niet genoeg gefeest heeft kan nog tot in de kleine uurtjes verder dansen in Club Tweak.

Credits

Duet uit The Sleeping Beauty 
dans: Claire Tjoe-Fat, Philippe Magdelijns

Duet uit UNICA
van + met: Danae Dimitriadi Dionysios Alamanos

The Grey Area
choreografie + concept + enscenering: David Dawson
dansers: Sasha Mukhamedov, James Stout (ovb)
muziek: Niels Lanz

The Swimmer (Duet uit TING!)
choreografie: Ed Wubbe
dansers: Bonnie Doets + Mischa van Leeuwen
muziek: NITS, The Swimmer

Indigo Rose
choreografie: Jiří Kylián
muziek: Robert Ahsley, Factory Preset,  François Couperin, Plainte des Mêmes, John Cage, uit Three Dances for two Prepared Piano’s Dance #1 Johann Sebastian Bach, Fugue #8 in es mineur
Indigo Rose: Ruben Ameling, Aymeric Aude, Mathieu Di Scala, Alexis Geddes, Elena Pampoulova, Jamy Schinkelshoek, Jurriën Schobben, Demi Verheezen, Alberto Villanueva Rodríguez

Wrapped
choreografie: Inbal Pinto
muziek: uit City Lights van Charlie Chaplin
Wrapped: Merel Janssen en Jamy Schinkelshoek
 

Nederlands Dans Theater
dans: volgt later