Wilt u tickets bestellen? Dat kan via Theater aan het Vrijthof.
Hier vindt u informatie over de beschikbaarheid van kaarten.
Voorstelling
Nederlandse Dansdagen Gala 2018
Shailesh Bahoran / Nicole Beutler Projects / Iván Pérez / Samir Calixto / Conny Janssen Danst / ICK Amsterdam
Normale ticketprijs € 37,50

Koop hier je ticket

Het Nederlandse Dansdagen Gala is de avond waarop de belangrijkste dansprijzen van ons land worden uitgereikt. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht voor veelbelovend choreografietalent. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek voor veelbelovende makers van jeugddans. En de prestigieuze Zwanen – de Oscars van de Nederlandse dans – die worden uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg– en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende dansprestatie en meest indrukwekkende dansproductie van 2018.

Acte de Présence 
Het Nederlandse Dansdagen Gala heeft de primeur. Daarnaast is er ruimte voor nieuw talent. Onder de titel Acte de Présence presenteert het festival de Nederlandse première van BRAMATO ; een nieuwe choreografie die Samir Calixto + Scenario Pubblico / Compagnia Zappalà Danza met talenten van vier Nederlandse dansacademies voor de ogen van het publiek in de AINSI in Maastricht ontwikkelt.

 

R*E*D*O
Shailesh Bahoran / Redouan Ait Chitt

Het Nederlandse Dansdagen Gala opent met een fragment uit R*E*D*O. Deze bijzondere voorstelling over én met danser Redouan Ait Chitt beleeft zaterdag 13 oktober zijn première tijdens de Nederlandse Dansdagen. Shailesh Bahoran ontving in 2017 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht voor zijn vooronderzoek naar R*E*D*O en de Prijs voor Internationalisering voorIgnite.

 

4: STILL LIFE
Nicole Beutler Projects /  Theater Malpertuis

Met 4: STILL LIFE keert Nicole Beutler terug naar de basis. Ze dook in de dansgeschiedenis en destilleerde daaruit de essentiële bouwstenen van het dansduet tussen man en vrouw. We zien paringsrituelen, leiders en volgers, versmelting en gevecht, afstand en intimiteit. Dit combineert Beutler met de precieze geometrie van Bauhaus. Cirkels, vierkanten en driehoeken zijn de leidraad voor een bijzondere ‘dans van de ruimte’, een hofdans, een paringsdans, een ritueel en een 'Lichtspiel’.

‘4: STILL LIFE is een en al contradictie. Tussen tijden en stijlen, tussen verwachtingen en realiteit. (…) Bijzonder dus.’ de Volkskrant****

 

IMPRESSION
Iván Pérez, artistiek directeur Dance Theatre Heidelberg

Begin dit jaar volgde Iván Pérez, Nanine Linning op als artistiek leider van Dance Theatre Heidelberg. Tijdens de Nederlandse Dansdagen presenteert de Spaanse choreograaf niet alleen zijn gloednieuwe gezelschap maar ook het eerste werk Impression dat hij maakte in samenwerking met componiste Ferran Cruixent, het Filharmonische Orkest Heidelberg en United Visual Artists. Met dans, muziek en beeldende kunst onderzoekt Pérez in dit stuk hoe wij de millennial, de generatie die tussen 1980 en 2000 is geboren, beschouwen als individu en collectief.

 

ACTE DE PRÉSENCE 
BRAMATO / SCENARIO PUBBLICO
Samir Calixto / Compagnia Zappalà Danza i.s.m. AHK, Fontys, ArtEZ + Codarts

Sinds 2017 geeft de Nederlandse Dansdagen een talentvolle Nederlandse choreograaf, die internationaal op de grote podia te zien is, carte blanche om in samenwerking met vier dansacademies van ons land werk te creëren in Maastricht. Marina Mascarell beet vorig jaar het spits af. Deze editie werken Samir Calixto en talenten van de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten, Fontys Tilburg, ArtEz Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en Codarts Rotterdam aan BRAMATO.

 

INSIDE OUT
Fragment uit de  2018 – remake + livemuziek
Conny Janssen Dans

Conny Janssen presenteert tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala een remake van INSIDE OUT uit 2015. Conny Janssen liet zich voor deze choreografie inspireren door de term Exploded Drawings; driedimensionale constructietekeningen en de gedachte dat iets moet worden opengebroken om te ontdekken wat achter de façade speelt. Het zijn metaforen voor systemen maar ook voor de soms dwingende dynamiek binnen groepen mensen.

‘Janssen toont hoe kwetsbaar het eigene is.’ Trouw

‘Vanuit dit prachtige openingsbeeld, waarin de individuen ondergeschikt zijn aan het geheel, breekt de choreografie langzaam open. [...] vloeiende en dynamische bewegingen, mooie solo's en duetten.’ de Volkskrant

 

ZIEL / ROUH
ICK Amsterdam

Op het snijvlak van uiteenlopende tradities en culturen, daar waar de verschillen het grootst lijken, openbaart zich een dialoog waarbij in de kern een gelijkaardige ziel schuilt: een zoektocht naar schoonheid, overgave en opstand. In ZIEL / ROUH ontmoeten hedendaagse dans en muziek uit Al–Andalus elkaar. Voor deze choreografie gaan Greco en Scholten terug naar de essentie, de ziel van hun eigen werk: de ademhaling. Dit basisprincipe geeft richting en structuur aan de choreografie en maakt een organische connectie tussen de dansers.

‘Deze dansers en musici laten een feilloze beeltenis zien van de menselijke ziel.’ de Volkskrant****

‘Energiek dansconcert met klassieke Andalusische muziek.’ Theaterkrant ****

Credits

R*E*D*O
regie: Shailesh Bahoran
choreografie: Shailesh Bahoran + Redouan Ait Chitt
dans: Redouan Ait Chitt
bewegend decor: Illusionary Rockaz Crew
muziek: Rik Ronner
performers: Marjolein Vogels, Benjamin Kahn

4: STILL LIFE
concept + choreografie: Nicole Beutler
Performers: Marjolein Vogels, Benjamin Kahn

IMPRESSION
Choreography: Iván Pérez
music: Ferran Cruixent
choreography and direction: Iván Pérez
music: Ferran Cruixent
stage: United Visual Artists
costumes: Carlijn Petermeijer
light: Ralph Schanz
choreographic assistant: Célia Amade
dramaturgy: Jenny Mahla
creative producer: Svea Herrmann
dancers: Inés Belda Nacher, Arno Brys, Marc Galvez, Axier Iriarte, Yi-Wei Lo, Orla McCarthy, Andrea Muelas Blanco, Leon Poulton, Kuan-Ying Su, Jacqueline Trapp, Veronika Akopova

ACTE DE PRÉSENCE - BRAMATO
choreografie: Samir Calixto
dansers: Camilla Montesi, Francesca Conti, Ludovica Messina, Martina Auddino

INSIDE OUT
choreografie: Conny Janssen
dansers: Adi Amit, Davide Bellotta, Tu Hoang, Maud Huizing, Martijn Kappers, Mitchell–lee van Rooij, Richard Nagy, Youp Scheffer, Mariko Shimoda, Remy Tilburg, Liza Wallerbosch
muziek: Thierry Castel, iET, Budy Mokoginta, Keimpke Zigterman

ZIEL / ROUH
choreografie: Emio Greco | Pieter C. Scholten
dansers: Helena Volkov Edward Lloyd Arad Inbar Sedrig Verwoert Sophia Dinkel
muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest