Nederlandse Dansdagen Team
Martine van Dijk
Zakelijk Directeur
Martine van Dijk
Zakelijk Directeur

Kijken, luisteren, verbinden en mogelijk maken.
Dat is de kern van waaruit Martine graag werkt. Vanuit een passie voor dans en de drive om dans dichtbij mensen te brengen beweegt zij zich al vele jaren in het (inter)nationale werkveld en voelt zich daar thuis.

Van dansdocent tot dansproducent en van adviseur tot zakelijk directeur. Martine vervulde door de jaren heen vele rollen bij verschillende organisaties, waaronder Danswerkplaats Amsterdam, The Place in Londen en het CaDance festival. Aansluitend werkte zij vele jaren voor het Holland Dance Festival, waarvan de laatste periode in de functie van zakelijk directeur & programmadirecteur cultuureducatie en -participatie.

Sinds januari 2019 zet zij haar zakelijke en inhoudelijke kennis en expertise in voor de Nederlandse Dansdagen. Als zakelijk directeur is zij verantwoordelijk voor strategie, beleid, financiën en personeel. Met haar passie voor educatie, participatie en inclusie heeft ze in het bijzonder aandacht voor het ontsluiten van dans voor iedereen bij de Nederlandse Dansdagen.

Vanaf 2013 heeft Martine stevig gebouwd aan de ontwikkeling van dansmogelijkheden voor mensen met een beperking, zowel nationaal als in Europees verband. Zo was zij initiator en artistiek leider van DanceAble, een doorlopende programmalijn en festival voor dansers met én zonder beperking en nam zij het initiatief voor de Agenda Inclusieve Podiumkunsten.

Naast haar werk voor de Nederlandse Dansdagen heeft zij, samen met Sonja Parmentier, in 2022 de Stichting PodiumINC opgericht met als doel de podiumkunsten inclusiever en toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Claudia Laenen
Hoofd marketing
Claudia Laenen
Hoofd marketing

Claudia (1984) begon al op jonge leeftijd met dansen. Tot de dag van vandaag heeft dans haar nooit meer losgelaten. Zelf heeft ze meer dan 10 jaar professioneel gedanst bij onder andere het Internationaal Danstheater. Na een omscholingstraject heeft ze in verschillende sectoren ervaring opgedaan op het gebied van marketing. Na meer dan 6 jaar bij Nederlands Dans Theater te hebben gewerkt en 16 jaar in Amsterdam gewoond te hebben, kwam het besluit terug te keren naar haar roots in het zuiden.
Naast haar werk bij de Dansdagen heeft ze een cultureel adviesbureau opgericht (CASC) samen met twee oud NDT-collega’s, Lobke Nabuurs en Janine Dijkmeijer.

Ze heeft twee kinderen, Cezar en Mila, en is getrouwd met (tevens oud-danser) Brano. Als echte Limburgse houdt ze van lekker eten en drinken, maar zeker ook van reizen en het theater bezoeken.

Wat betekent dans voor jou?
‘Dans is mijn leven. Overal kom ik het tegen. In het verleden als danser, in het nu, maar ik weet zeker ook dat het onderdeel van mijn toekomst zal zijn. Het is een bijzondere kunstvorm die lichaam en geest raakt. Als danser, maar ook als kijker. Al vind ik het soms nog wel moeilijk dat ik zelf niet meer dans… Daarom ben ik ook ontzettend blij dat ik via mijn werk bij de Dansdagen zo nauw betrokken blijf bij de danssector.’

Axelle de Rore
Educatie
Axelle de Rore
Educatie

Axelle (1994), geboren in Kortrijk (BE), startte haar danscarrière op de jonge leeftijd van drie jaar in de lokale balletschool. Op haar zeventiende ontdekt Axelle dat dansen meer kan en mag zijn. Een jaar later wordt ze dan ook aangenomen op Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, en studeerde in 2015 af. Na een jaar gewerkt te hebben bij Introdans beslist Axelle om de éénjarig opleiding Docent Dans te volgen op de Fontys, Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hier studeerde ze af in 2016.

Voor Axelle is stil zitten geen optie. Een werkweek van haar is dan ook zeer divers. Ze werkt onder andere voor SALLY Dansgezelschap Maastricht en het CIOS Dans. Ook mag ze iedere week aan de slag met jonge danstalenten die een toekomst in dans ambiëren middels het lesgeven op verschillende scholen.

Axelle woont samen met Wouter in Maastricht met wie ze in 2022 haar eerste kindje mag verwelkomen. In haar vrije tijd geniet ze van lekker eten en reizen.

Wat betekent dans voor jou? ‘Verwonderen en ontdekken waar woorden stoppen.’

Femke Gilissen
Marketingcommunicatie
Femke Gilissen
Marketingcommunicatie

Femke (1996) studeerde begin 2020 af aan de KU Leuven met een Master in Communicatiewetenschappen. Tijdens haar laatste jaar liep ze stage bij Theater aan het Vrijthof, waar haar liefde voor cultuur werd bevestigd en ze zich verder is gaan ontwikkelen op het gebied van (online) marketing. Sinds april 2020 werkt ze bij de Nederlandse Dansdagen en houdt ze zich o.a. bezig met online marketing en communicatie. Van website tot social media.

Naast haar werk kan ze haar energie kwijt in sport. Ze doet graag hardlopen, maar probeert ook vaak nieuwe sporten uit. Haar nieuwste sportpassie: spinnen. Daarnaast kun je haar geregeld vinden bij concerten, op een festival of in de filmzaal.


Wat betekent dans voor jou? ‘Het mooie aan dans zijn de vele gradaties die het heeft. Van los gaan in je woonkamer tot verfijnde kunstvorm en alles daartussenin. Dans raakt ons allemaal, ook als we er ons niet bewust van zijn. Dat maakt dans zo uniek en krachtig.’

Ilona van den Brekel
Productie
Ilona van den Brekel
Productie

Ilona (1963) werkt als coördinator van alle prijzen die tijdens de Nederlandse Dansdagen worden uitgereikt en als algemeen productieleider. Daarnaast werkt zij voor een aantal culturele instellingen als productie- en zakelijk leider (o.a. voor Bureau Europa en Viewmaster Projects) en is zij als docent verbonden aan de Maastricht Institute of Interdisciplinary Arts.
Na haar studie Nederlands en Internationaal Recht in Amsterdam, en op dit terrein 15 jaar te hebben gewerkt, volgde zij haar passie en studeerde af aan de Academie Beeldende Kunst (studierichting Autonoom) in Maastricht. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar met diverse media, waaronder video, fotografie en keramiek. In haar werk speelt ze met het feit dat mensen op verschillende manieren naar dezelfde dingen kijken en dat eenieder daar zijn eigen beeld aan over houdt.
Haar vrije tijd brengt ze veelal door in de bergen en op het water om te sporten en tot rust te komen. Ze woont en werkt in Maastricht en Amsterdam.

Wat betekent dans voor jou?
‘Dans is prachtig om naar te kijken, erdoor geïnspireerd te worden en meegesleurd te worden in alle emoties. In deze sector ook nog te mogen werken biedt deze aspecten nog eens dubbel.’

Roel Beeftink-Funcken
Assistent zakelijk directeur
Roel Beeftink-Funcken
Assistent zakelijk directeur

Roel (1987) is assistent zakelijk directeur bij de Nederlandse Dansdagen en is tevens werkzaam als directeur-bestuurder van Delft Fringe Festival. Hij volgde zijn opleiding aan de Fontys Dansacademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij werkte geruime tijd als marketingmanager, onder andere bij Paradiso Melkweg Productiehuis, Holland Dance Festival en Korzo. Een centraal thema in zijn loopbaan is dans en talentontwikkeling voor nieuwe makers binnen de podiumkunsten. Daarnaast is Roel bestuurder en toezichthouder van politieke en culturele organisaties.

Wat betekent dans voor jou?
‘Dans ligt mij dicht aan het hart. Ooit begonnen op een lokale dans- en muziekschool en vervolgens heb ik de dansvakopleiding in Tilburg gevolgd, om vervolgens alweer een aantal jaren ‘backstage’ werkzaam te zijn in de danssector. Binnen de gehele scope van de podiumkunsten staat dans bovenaan. Elke keer weer kan ik in vervoering worden gebracht bij het zien van dansvoorstellingen. En dans is ook zéker een uitlaatklep, maar dan wel op de dansvloer in een stamvolle club 😉.’

Johanna Korgel
Festivalcoördinator
Johanna Korgel
Festivalcoördinator

Gemma Willems
Office manager
Gemma Willems
Office manager

Gemma; de officemanager van de Nederlandse Dansdagen. Het jaar rond heeft het officemanagement op het kantoor van de Nederlandse Dansdagen haar aandacht. Specifiek tijdens het festival is ze chief hospitality. Samen met onze hospitality partners bereid ze maanden op voorhand een hartelijk ontvangst voor alle gasten en dansgezelschappen van het festival voor. Daarnaast biedt ze productionele ondersteuning daar waar nodig. Ze kan terugvallen op haar jarenlange ervaring in een zelfstandig bedrijf. Regelen en structureren, dat is wat ze het liefst doet. Met haar liefde voor de dans heeft ze haar plek gevonden bij de Nederlandse Dansdagen.

Wat betekent dans voor jou? ‘Genieten van een kunstvorm die mij in het moment laat zijn. Vol respect kijkend naar dansers die verhalen vertellen met hun lichamen, alleen dansend of in interactie met elkaar.  In een decor met prachtige belichting en styling.  Alles bij elkaar een mooie avond uit in het theater!’

Ronald Wintjens
Algemeen directeur
Ronald Wintjens
Algemeen directeur

Stacz Wilhelm
Artistiek coördinator
Stacz Wilhelm
Artistiek coördinator

‘Hoeveel complexiteit kunnen we verdragen? En omgekeerd: hoeveel vereenvoudiging hebben we nodig om te overleven? Het zijn vragen zonder antwoorden die als een rode draad door mijn leven lopen.’

Tijdens zijn studie sociale psychologie groeide het besef bij Stacz dat wetenschap kunst nodig heeft, en andersom. In de daaropvolgende jaren in de undergroundcultuur groeide het besef dat underground mainstream nodig heeft, en andersom. In het grijze grensgebied tussen werelden voelt hij zich thuis. Daar waar zekerheden zoekraken.
Stacz kwam in 1994 in contact met dans als kunstvorm van de belichaming en beweging. Ze liet hem nooit meer los.

Wat betekent dans voor jou? ‘Gérard Lemaître zei eens ‘dans is een geheim’ en alleen al de manier waarop hij het zei, maakte het waar. Dans is voor mij de sleutel tot niet-weten. Tot het besef dat de werkelijkheid te rijk en te veranderlijk is om te kunnen bevatten, maar dat we via dans haar als zodanig kunnen ervaren - en omarmen. Dat is de wijsheid die ik bij iedere danser zie die eerst danst en dan denkt. Bij iedere choreograaf die met zijn dans betekenis geeft en tegelijk betekenis vernietigt. En bij iedere toeschouwer die geen woorden kan vinden om haar ontroering uit te drukken. Of om Peggy Lee te citeren: ‘if that’s all there is, my friends, then lets keep dancing’.

Raad van Toezicht
Mavis Carrilho (voorzitter)
Directeur bestuur- en managementadvisering bij de gemeente Amsterdam
Ahmed Marcouch (vice-voorzitter)
Burgemeester Arnhem
Ted Brandsen
Directeur Het Nationale Ballet
Sandra Holtjer
Lid college van bestuur van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs
Myrthe van Opstal
Coördinator ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo
Erik van Ginkel
Zakelijk directeur Rijksmuseum

Programmaredactie
Joery Wilbers (voorzitter), Leo Spreksel, Violien Vocks, Swantje Schäuble, Geesje Prins, John Agesilias en Wendy Lubberding.

Stichting de Nederlandse Dansdagen is geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

T +31-(0)43-30 300 30
E info@nederlandsedansdagen.nl
E publiciteit@nederlandsedansdagen.nl
www.nederlandsedansdagen.nl

KVK 33304025

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof