Home Programma

Anne-Beth Schuurmans

Stuk (presentatie)

2 Oktober | 12:00 - 12:30
Kumulus   Studio
Bestel tickets
2 Oktober | 15:00 - 15:30
Kumulus   Studio
Bestel tickets

Moon Saris

Dit is een gratis event.

Winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020

Stuk is een nieuwe situatie is een interdisciplinaire, levende compositie waar het jonge publiek en hun volwassen entourage naar hartenlust kan rondscharrelen. Choreograaf Anne-Beth Schuurmans, scenograaf Elian Smits en componist Dennis van Tilburg verzamelden materialen, methodes en technieken, apparaten en andere dingen, bewegingen, klanken en kleuren om een ademende, steeds veranderende wereld te bouwen. Laag over laag, met dans, beeld en muziek bouwen zij met het publiek aan een werk waarin steeds nieuwe situaties ontstaan.  

‘Ik herken de nieuwsgierigheid van jonge kinderen en deel hun verlangen om te ontdekken, hun overgave en hang naar immersie, wat hen zo makkelijk afgaat.’

Tijdens deze middag presenteert Anne-Beth haar werkwijze. 

Anne-Beth Schuurmans (1976) is danseres en choreograaf. Sinds 2006 maakt zij eigen werk, sinds 2009 specifiek voor de allerkleinsten en hun volwassen entourage, met een voorkeur voor interdisciplinaire uitwisseling tussen kunstenaars en met publiek. Voordien danste zij o.a.. bij Truus Bronkhorst & Marien Jongewaard en Danstheater Aya. Samen met Marie-Rose Mayele Venneman vormt ze sinds 2012 Cie sQueezz. In 2020 jaar won Anne-Beth de Prijs Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Met het prijzengeld ontwikkelde zij nieuw werk dat tijdens de vorige editie (2021) van de Nederlandse Dansdagen in première zou gaan. Wegens de corona-maatregelen is het werkproces verschoven en tijdens deze editie van het festival te ervaren.  

 "Mijn publiek is een heel bijzonder publiek. Ze zijn klein van stuk en beleven de wereld in ‘het moment’. De allerkleinsten zijn ongelofelijk goed in ongewone verbanden leggen. Spelen zou je het kunnen noemen. Ze motiveren mij om informatie te abstraheren, in plaats van uit te leggen. Ik leer zo van hen de wereld beter te begrijpen en een diepere betekenis aan de dingen toe te kennen. Ik herken de nieuwsgierigheid van jonge kinderen en deel hun verlangen om te ontdekken, hun overgave en hang naar immersie, wat hen zo makkelijk afgaat.”  

Stuk is een nieuwe situatie

Credits

Dans: Anne-Beth Schuurmans
Beeld: Elian Smits
Geluid: Dennis van Tilburg
Dramaturgie: Fransien van der Putt
Productie: Marie-Rose Mayele
Co-productie: Cie sQueezz (Schuurmans&Mayele), Nederlandse Dansdagen, 2turvenhoog
Ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds Podiumkunsten

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof