Home Programma

Dalton Jansen / DOX

Voorstelling Birds (met nagesprek)

2 Oktober | 10:30 - 12:00
Kumulus   Theaterzaal
€14.00 (Regulier) €9.00 (Kinderen)
Bestel tickets

Nick van Tiem

Winnaar Zilveren Krekel & Genomineerd voor een Jonge Zwaan

Dalton Jansen won vorig jaar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.  Jansen gebruikt de Antilliaanse cultuur en zijn plek en rol daarin als inspiratie voor zijn creaties, met thema’s als inclusie en diversiteit. Hij combineert meerdere disciplines, zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. De jury koos hem unaniem als winnaar: “De jury typeert Dalton Jansen als een autonoom, ambachtelijk gerichte maker, die met uiteenlopende dansers een heldere danstaal weet te creëren. Met zijn activistische werkwijze is hij in staat te verbinden met een breed publiek, dat veelal nog niet de weg naar het theater vindt en zich in zijn werk kan herkennen. Een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse danslandschap.”  

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? Choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? In de DOX-voorstelling Birds verbeeldt Dalton de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen. 

In de voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? 

Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. ‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven.’ 

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen? 

Trailer: Dalton Jansen - Birds (DOX)

Credits

Concept en choreografie | Dalton Jansen
Eindregie | Anne Maike Mertens
Tekstbijdrage | Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Jefta Tanate, Anne Maike Mertens
Dans en spel | Jefta Tanate, Rúben Garcia Arabit en Leandro Ceder
Choreografie | Rúben Garcia Arabit en Jefta Tanate
Muziek | Winterdagen
Lichtontwerp | Jasper Nijholt
Artistieke coaching | Timothy de Gilde
Powered by DOX & Productiehuis Theater Rotterdam

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof