Home Locaties

NAVO-NATO Cannerberg


Cannerweg 798
6213 ND Maastricht

+31 (0)43 30 300 30
info@nederlandsedansdagen.nl
https://www.cannerberg-navo.nl/?page_id=49

Route (Google maps)

De Cannerberg is een heuvel ten zuiden van Maastricht. Onder de heuvel bevinden zich een aantal mergelgroeven waar in vroeger tijden mergel werd gewonnen. De belangrijkste zijn de Kasteelgroeve (zo genoemd vanwege zijn ligging achter Chateau Neercanne) , de gedeeltelijk in België gelegen Muizenberg, de Jezuïetenberg en de Boschberg. In 1944 richtten de Duitsers de berg in als een werkplaats voor de montage van vliegende bommen van het type V-1.

Vanaf 1954 huurde het Ministerie van Oorlog de Boschberg van Stichting het Limburgs Landschap voor een periode van vijftig jaar. De NAVO ging de groeve in gebruik nemen als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen in het kader van de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Er werkten Nederlandse, Belgische, Britse, Duitse en Amerikaanse militairen. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de militaire luchtverkeersleiding voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2022 worden de No Access Performances op deze unieke locatie georganiseerd.

No Access toont een twintigtal hedendaagse videowerken, data-visualisaties, mediawerken, animaties en interactieve educatieve games met beeld- verhalen over vluchtelingen vanuit verschillende perspectieven. Iets wat prachtig aansluit bij het beladen verleden van deze plek.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof