Dans op TV

Dans is overal! In het theater, online, maar zeker ook op TV. De Nederlandse Dansdagen en NTR hebben de beste tv-programma's, dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet.

Houd deze pagina zeker in de gaten, want dans is overal, ook op TV!

Kijktips van De Nederlandse Dansdagen

Vlucht Dans Leef - (NTR) Het uur van de Wolf

Verhalen van jonge Oekraïense dansers over hun haastige vlucht naar Nederland en hun nieuwe leven als vluchteling. Het voormalig conservatorium in Den Haag is voor hen een schuilplaats waar ze hun leven bij elkaar rapen en toevlucht vinden in hun vak: de dans. De vorming van een nieuw balletgezelschap, The United Ukranian Ballet, is een belangrijk houvast om hun leven terug te winnen. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaan hechte vriendschappen. Daarnaast is er de grote liefde voor ballet, voor de dansers dé manier om zich uit te drukken.

Fleur on the Move (BNNVARA)

Fleur is uitgenodigd in Cannes waar ze mag optreden op de Music Awards en uiteraard betekent dat dat Fleur de star-treatment krijgt, alles is voor haar geregeld. Ook maken we kennis met de familie van Fleur, we volgen haar 24 uur lang en er is geen uurtje leeg op haar agenda. Trainen, reizen, lessen volgen, workshops en studeren, vaak tot diep in de nacht want Fleur zit daarnaast in de derde van het gymnasium. Fleur reist veel en heeft inmiddels al veel van de wereld gezien, ze deelt haar bijzondere ervaringen die ze als jong meisje heeft; de vele verschillende ontmoetingen en culturen hebben Fleur gemaakt tot wie ze is.

Vanaf zondag 19 februari om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO Zapp.

NTR 25 jaar Nederlandse Dansdagen 

In ‘25 jaar Nederlandse Dansdagen’ is een selectie van balletten en choreografieën te zien die voormalig danser en acteur Jan Kooijman, en internationaal gerenommeerd danser Redo (Redouan Ait Chitt) graag met Nederland willen delen. Omdat de Nederlandse Dansdagen dit jaar een 25-jarig jubileum vieren, zijn de mannen in het archief van het festival gedoken. Daarnaast is er een verslag van een groots opgezette battle waarin het allerbeste uit de urban kunsten te zien is. Ook is er een optreden van de Junior Company van de Nationale Opera & Ballet én zijn er choreografieën van Remy van Tilburg en Lloyd Marengo te bewonderen.

Jan en Redo geven in de uitzending commentaar op de getoonde stukken. Ze helpen de kijker toegang te krijgen tot zowel het vakmanschap van de klassiek geschoolde dansers als van breakdancers. Daarnaast stellen de presentatoren elkaar vragen over hoe dans hun leven heeft veranderd. 

Jan: “Dat Nederland internationaal nog steeds bekend staat als dansland maakt me trots. Net als dat ik opnieuw verslag mag doen van al het moois tijdens het festival in Maastricht, met Redo aan mijn zijde.’

Redo: “Het is mijn eerste rol als presentator met een thema dat me zo dicht bij het hart ligt. Het wordt een vol en mooi programma met bijzondere makers en dansers.”

Dans met mij 2021 & 2020 

Ambassadeurs van de dans, danser, presentator en acteur Jan Kooijman en ballet-icoon Igone de Jongh presenteerde voor het tweede jaar op rij dit prachtige programma. Ook dit jaar gaan ze weer in gesprek met talentvolle dansers en makers, afgewisseld met enkele  prachtige optredens.

Heb je Dans met mij nog niet gezien of kijk je het programma graag nog een keer? Bekijk dan Dans met mij 2021 en 2020 terug via NPOstart.

Danshuis

In Danshuis gaat presentator Hadassah de Boer langs 6 verschillende danshuizen doorheen heel Nederland. Elke aflevering staat één danshuis centraal. In deze danshuizen zijn meerdere dansstudio’s aanwezig, waarin verschillende makers aan het werk zijn. Er is plaats voor Modern, klassiek, streetdance en hiphop, maar ook andere mengvormen van dans komen voorbij. Mooie stukken repetities worden gefilmd afgewisseld met beelden van eerdere optredens. Ook het danshuis zelf wordt geportretteerd. Je krijgt een kijkje achter de schermen en krijgt via korte gesprekken met de dansers een beeld van hun leven tijdens deze moeilijke Coronatijd.

Podium Dans

In Podium Dans komen choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen aan het woord. Iedere aflevering staat één gast centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in zal zijn verschijningsvormen. Een interview wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof