Virtual Residencies

 

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd:

  • Charlotte Goesaert (DansBrabant)
  • Vlad Detiuchenko (Korzo)
  • Olympia Kotopoulos / shELFISH (Moving Futures)

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen, namelijk Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.

Op zaterdag 30 september gaan de Virtual Residencies niet alleen online, maar ook live (op scherm) in première. In De Ruimte SNS Maastricht kun je, na het bekijken van de online premières, in gesprek gaan met de makers. 

De Virtual Residencies zijn online, on demand, te bekijken vanaf 30 september 11:00 uur. Op datzelfde moment kun je de live presentatie bijwonen, in het bijzijn van de makers.

Charlotte Goesaert (DansBrabant)

Charlotte Goesaert is sinds dit jaar kernmaker bij DansBrabant. In april start ze, samen met Jochem Baelus, videomaker, componist, muzikant, een onderzoek naar een nieuwsoortige documentaire: The whole shebang. Een gefilmd verslag met performatieve elementen waarin Charlotte de plaats van autobiografisch materiaal in haar artistieke oeuvre verkent. 
In eerdere live performances ruimde Charlotte al een belangrijke plek in voor documentaire elementen en het spel met de camera. Nu draait ze de zaak om. In The whole shebang onderzoekt Charlotte hoe beweging en het performatieve lichaam een betekenisvolle rol kunnen spelen in film. 

Hoe zorg je ervoor dat een intiem verhaal echt aankomt en ook fysiek onontkoombaar wordt? Hoe spreek je dan de verbeeldingskracht het beste aan? Samen met dramaturg Sara Vendrieck worden verschillende perspectieven en vormkeuzes onderzocht – op weg naar een film die zonder omhaal, zonder schroom, de pijn benoemt en het ongemak toont.

Vlad Detiuchenko (Korzo)

Na 24 februari, het begin van een grootschalige Russische invasie, zijn alle levens van de Oekraïners veranderd. De oorlog beïnvloedde alle aspecten van het leven van de Oekraïense dansers, de waarden van het leven, de perceptie van zichzelf, de maatschappij, de mening over dans en kunst. 

Vlad koos ervoor om een kunstdocumentaire te maken over Kateryna Kurman en Volodymyr Marchuk. Ze zijn allebei professionele dansers en een mooi koppel uit Oekraïne. Ze wonen en dansen samen in Kiev.

Deze film, Rhythm of the Resilience - Dance with daily risk, is gebaseerd op hun leven, hun emoties, ervaringen en dagelijkse routine van een koppel dat blijft creëren en lesgeven in een land in oorlog.

Olympia Kotopoulos / shELFISH (Moving Futures)

ShELFISH maakt meeslepend sociaal geëngageerd interdisciplinair documentair theater. Vanuit de overtuiging dat theater een plek is om te ontdekken wat je niet weet, nog niet weet of niet wilt weten, bevraagt ShELFISH maatschappelijke regels en het gedrag dat daaruit volgt. 

Level O is een verkenning van nieuwe media voor de reeds bestaande theaterproductie ONE, gemaakt in 2021 door ShELFISH in samenwerking met het WERC collectief. 

We hebben een data-archief gecreëerd dat live bewegingen van één specifieke scène van het stuk documenteert en digitaliseert, door het gebruik van verschillende technologische media.

Dit archief dient als een verhelderend hulpmiddel om deze performance als data te analyseren.  Door het breken en transformeren van beweging in een digitale omgeving bieden we het publiek de kans om creatieve vrijheid te ervaren door interactie en manipulatie met de gegevens die zijn opgeslagen in het archief.

De vraag 'veranderen we het resultaat door te meten' heeft ook betrekking op Level 0, omdat het zich configureert als een documentatie over het behoud van een geïsoleerd bestaan en het blootleggen van de vele mogelijke iteraties van beweging die verloren kunnen gaan in een traditionele podiumruimte.

calendar_month check_circle
  • zaterdag 30 september
  • 11:00 - 12:30
location_on
accessibility
  • Toegankelijkheid
  • Rolstoelgebruiker
  • Slecht ter been
confirmation_number
  • Tickets
  • Toegang tot dit event is gratis. Aanmelden verplicht.
Virtual Residancies.jpg
photo1678375069.jpeg
Headshot Olympia .JPG
slinger-visualisatie