Home Programma

Common Ground

Anouk van Dijk

2 Oktober | 11:30 - 12:30
Tickets

Jeff Busby

Na 8 jaar artistiek leiderschap van de Australische groep Chunky Move is choreografe Anouk van Dijk teruggekeerd in Nederland en wordt hopelijk weer een vaste verschijning in de Nederlandse theaters. Ze komt tijdens de Nederlandse Dansdagen 2021 met een reprise van Common Ground, haar afscheidsvoorstelling bij Chunky Move, welke voor het eerst in Nederland te zien zal zijn.

Twee sterke dansers bewegen zich in Common Ground alsof het een choreografisch schaakspel betreft, één waar diepgewortelde regels door onverwachte bewegingen omver worden geworpen. Het is een reis binnen de veelzijdige relaties die we opbouwen met zowel de wereld om ons heen, als die met elkaar, en waarvoor we een gemeenschappelijke basis zoeken. Common Ground is een poëtische studie over gelijkenis, gelijkheid, territoriumafbakening en verschuivende krachten. De spanning tussen elkaar steunen en de restricties van wederzijds afhankelijkheid wordt tot het uiterste getest. Dit adembenemende duet kan worden gezien als een utopisch ideaal van saamhorigheid. Een relatie beklonken in wederkerigheid, met alle consequenties van dien.

***** The Age
Common Ground is een gerijpt werk van een choreografe op de toppen van haar kunnen’

**** Dance Australia
Common Ground is een verfrissend direct duet. Een imposante kaalslag zonder opsmuk, rekwisieten en technologie, waarbij de kracht en schoonheid van de dansers in volle glorie te zien is’


Common Ground (2018) - Trailer

Over Anouk van Dijk De Nederlandse choreografe Anouk van Dijk werd in
2012 aangesteld tot artistiek directeur van het gerenommeerde Australische dansgezelschap Chunky Move. Daarvoor leidde ze van 1999 – 2012 haar eigen gezelschap anoukvandijk dc, en toerde daarmee uitvoerig door Nederland en internationaal. Bij haar vertrek uit Nederland in 2012 werd Anouk van Dijk bekroond met de Gouden Zwaan, voor haar artistieke en academische bijdrage aan de dans in Nederland. De door haar ontwikkelde bewegingsmethode Countertechnique heeft wereldwijd navolging gekregen. Van Dijk is de artistiek directeur van Countertechnique en sinds 2019 werkt ze internationaal als freelance choreograaf.

Credits

Concept en Choreografie: Anouk van Dijk
Gecreëerd voor en met Tara Jade Samaya & Richard Cilli
Cast tournee 2021: Tara Jade Samaya & Javier Monzón García
Compositie & geluidsontwerp: Jethro Woodward
Muziek: Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach
Decor & Kostuums: Marg Horwell
Lichtontwerp: Paul Jackson
Lichttechnicus/ operator: Claus den Hartog
Dramaturgisch advies: Jerry Remkes
Gecreëerd en geproduceerd door Chunky Move
Financiële ondersteuning Chunky Move Australia Council for the Arts en Creative Victoria
Management Anouk van Dijk: Patrick Marin / Stepping Grounds
Producent Nederland: Alles voor de Kunsten

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof