Home Programma

Föld

Krisztina de Châtel

1 Oktober | 14:00 - 15:00
€20.00 (Regulier)
Bestel tickets
2 Oktober | 12:30 - 13:30
€20.00 (Regulier)
Bestel tickets
1 Oktober | 20:00 - 20:55
€20.00 (Regulier)
Bestel tickets

Sigel Eschko

“Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur” Algemeen Dagblad, 26 juni 1985 

Ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte; Inmiddels nemen de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, de planeet, waar de ronde aarden wal in Föld voor staat, verontrustende proporties aan. We zien de gevolgen en maken die gevolgen hier tastbaar. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht. 

Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Door de pers toentertijd tot 'hoogtepunt' van het festival uitgeroepen, is Föld inmiddels uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs.  

Iedere herneming brengt voor choreograaf Krisztina de Châtel nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is volgens haar niet alleen een prachtig begrip: 

“…het is ook mooi om aan reprises te mogen werken en het oude nieuw leven in te blazen, frisse lucht, adem en een heel nieuwe wereld in de zoveel jaren eerder gevormde patronen en bewegingen te ontdekken.” Krisztina de Châtel in Dans! Denk! 

Met deze herneming wordt de choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt: 

“Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.” 

 “But above all, the piece exudes an enormous physical vitality. The dancers literally transcend human limitations. One leaves the theatre feeling confused and bruised in every sense. But that is the purpose of theatre.” Politiken, Danmark 

De voorstelling op 2 oktober zal de afsluiting van de Föld tour zijn. 

Föld (1985, reprise 2005) - Krisztina de Châtel

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof