Home Programma

I Feel It Too

Het Nationale Ballet & Sedrig Verwoert

1 Oktober | 18:30 - 18:56
Koop een passe partout

I Feel It Too is het eerste werk dat Sedrig Verwoert presenteert in de positie van Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. De sociale en culturele beperkingen die de wereldwijde pandemie met zich mee heeft gebracht, inspireerden Verwoert tot het maken van dit dansstuk, dat exclusief bedoeld is voor vertoning op een beeldscherm en een licht werpt op de complexe emoties waar wij allen mee worden geconfronteerd.

Belemmerd door de muren van onze respectievelijke kamers, zijn intimiteit en verbondenheid onbetwistbaar veranderd. Moeilijk te plaatsen emoties komen samen en we banen ons een weg door verdriet en een gebrek aan intimiteit, voelen ons verloren en in tweestrijd. Met dit gedeelde uitgangspunt in het achterhoofd, biedt I Feel It Too het publiek een alternatieve voorstelling in de vorm van een 24 minuten durende dansfilm.

Tijdens deze filmreis wordt een scala aan emoties gepasseerd dat reikt van een staat van naïviteit tot een gelaagd en diep begrip van het nieuwe normaal. De dansers belichamen deze verschillende emoties, die worden versterkt door de symboliek in kleuren en rekwisieten. In de rode kamer staan sensualiteit en euforie centraal, terwijl in de groene kamer een reusachtig renaissanceschilderij, dat een overweldigende en dreigende scène uitbeeldt, boven de dansers opdoemt. Door hun gedeelde verdriet wordt een gevoel van verbondenheid gevonden dat oproept tot eenheid en dialoog.

Om dit project tot leven te brengen, heeft Verwoert een extern team van professionals aangetrokken, met wie hij onze ideeën over ballet heeft vormgeeft en verandert. Het project belicht bovendien een unieke kant van het gebouw van Het Nationale Ballet, waarbij alle hoeken en gaten van het theater als uitbreidingen van het podium worden gebruikt en de traditionele relatie tussen instituut, danser en publiek wordt verworpen.

De cast van de film bestaat niet alleen uit dansers van Het Nationale Ballet; ook Rozina Salihu, die in delen van de film de rol van verteller op zich neemt, en Tim Wes, die verantwoordelijk is voor de originele compositie, zijn fysiek aanwezig in Verwoerts project. Hun rol, die doet denken aan die van de klopgeest, dient als een kritische noot bij de consumptie van zwarte cultuur. Hun aanwezigheid onderstreept datgene wat structureel afwezig is geweest in het instituut en stelt hierbij het tweesnijdende zwaard van het tokenisme aan de orde. 

I Feel It Too improviseert op thema’s binnen klassiek ballet, moderne dans, spoken word, hedendaagse muziek en high fashion op een manier die verwijst naar de jazzmuziek. Deze combinatie van disciplines resulteert in een goed getimed Gesamtkunstwerk en brengt het werkt terug naar de basis van het ballet, terwijl het tegelijkertijd de rol van het instituut en zijn valkuilen aan de kaak stelt.

Credits

Art director & choreographer: Sedrig Verwoert
Assistant choreographer: Reina Trifunovic
Rehearsal director: Sandrine Leroy
Dancers: Het Nationale Ballet
Director: Kevin Osepa
Senior creative producer: Katarina Pepichova
DOP: Wouter Verberkt
Steadycam: Erwan van Buuren
Editor: Phila Demi
Grading: Ruben Labree
1st AD: Mario Gonsalves
Focus Puller: Luuk Schmitz
Stage Manager: Wolfgang Tietze
Gaffer: Jeroen Zwart
Gripper: Wesley Westerhuis
DIT: Joep Bannenberg
Stylist: Pau Avia
Stylist Assistant: Salomé Rouquet
Spoken Artist: Roziena Salihu
Music Composer: Tim Wes
Graphic Design: HouseTMM
Tekst: Mirelva Berghout

 

Over Sedrig Verwoert
Sedrig Verwoert werd in Suriname geboren en verhuisde op zijn derde naar Amsterdam, waar hij later de dansopleiding Urban Contemporary van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. In 2013 won hij de eerste prijs tijdens de prestigieuze Eurovision Young Dancers-competitie. Vervolgens ontving hij een beurs van de Van den Ende Foundation om zijn studie te vervolgen bij Igal Perry, artistiek directeur van de Amerikaanse Peridance Contemporary Dance Company. Een jaar later werd Verwoert lid van dit gezelschap in New York en in 2015 maakte hij de overstap naar de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël. In 2017 keerde hij terug naar Nederland, waar hij een contract als danser kreeg bij ICK Amsterdam. Sinds 2019 werkt Verwoert als freelance danser bij verschillende gezelschappen. Sinds begin 2021 is hij als Young Creative Associate verbonden aan het Nationale Ballet.

Voor zijn creatie They/Them werd Verwoert samen met collega-choreograaf en -danser Christian Yav in 2020 genomineerd voor een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie. In 2019 won hij zowel de BNG Bank Dance Award als de Leo Spreksel Award, vernoemd naar de voormalig artistiek directeur van het Haagse Korzo Theater.

Deze voorstelling wordt enkel verkocht binnen de passe-partout.
Bekijk hier het overzicht van alle voorstellingen binnen deze bundel.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof