Dans op TV

Dans is overal! In het theater, online, maar zeker ook op TV. De Nederlandse Dansdagen en NTR hebben de beste tv-programma's, dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet.

Houd deze pagina zeker in de gaten, want dans is overal, ook op TV!

Kijktips van De Nederlandse Dansdagen

NTR 'Dans met mij'

'Dans met mij' is terug! Dit keer met een nieuw format. In deze vierdelige reeks reist presentator en ambassadeur van de Nederlandse dans, Jan Kooijman, door heel Nederland om in gesprek te gaan met een nieuwe generatie dansers en makers. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die invloeden zichtbaar zijn.

In de vier afleveringen komen verschillende thema’s voorbij: de invloed van breakdance op hedendaagse dans, de danser als individu, roots en imperfectie. Jan Kooijman gaat hiervoor op bezoek bij acht verschillende choreografen: Shailesh Bahoran, Justin de Jager, Conny Janssen, Romee van de Meent, Junadry Leocaria, Rutkay Ozpinar, Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert. Velen van hen hebben we al op het festival mogen verwelkomen en er zitten zelfs twee Zwaan winnaars tussen!

Danshuis

In Danshuis gaat presentator Hadassah de Boer langs 6 verschillende danshuizen doorheen heel Nederland. Elke aflevering staat één danshuis centraal. In deze danshuizen zijn meerdere dansstudio’s aanwezig, waarin verschillende makers aan het werk zijn. Er is plaats voor Modern, klassiek, streetdance en hiphop, maar ook andere mengvormen van dans komen voorbij. Mooie stukken repetities worden gefilmd afgewisseld met beelden van eerdere optredens. Ook het danshuis zelf wordt geportretteerd. Je krijgt een kijkje achter de schermen en krijgt via korte gesprekken met de dansers een beeld van hun leven tijdens deze moeilijke Coronatijd.

Podium Dans

In Podium Dans komen choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen aan het woord. Iedere aflevering staat één gast centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in zal zijn verschijningsvormen. Een interview wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast.

FTBLL – Can you kick it

Een artistiek reisverhaal van breakdance, freestyle voetbal en straatvoetbal met de stad als decor. Met deze docufilm brengt Marco Gerris een hommage aan dansvormen en disciplines geworteld in het straatleven. Dansend en voetballend reclaimen acht performers de stad. Iconische Amsterdamse plekken vormen het toneel. Hypnotische danssequenties worden afgewisseld met dieptegesprekken.

Vrijdag 28 mei om 22:20 uur op NPO 3

Hans van Manen; van oud naar jong

Choreograaf Hans van Manen wordt deze zomer 89 jaar. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog zo vaak mogelijk bij de repetities van zijn balletten te vinden. En dat gebeurt met grote regelmaat, want zijn balletten zijn wereldwijd zeer in trek. Het Nationale Ballet heeft in 6 weken tijd een aantal van Van Manens hoogtepunten opnieuw ingestudeerd. Met de solisten, maar ook met de jonge talenten van de junior company. En altijd in aanwezigheid van de oude maestro. Een documentaire over het Nationale Ballet in coronatijd, hoe grote baletten als Sarcasmen en Déjà vu worden ingestudeerd en wat er van de dansers verwacht wordt.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof