Virtual Residencies

 

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd:

  • Charlotte Goesaert (DansBrabant)
  • Vlad Detiuchenko (Korzo)
  • Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures)

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen, namelijk Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.

Op zaterdag 30 september gaan de Virtual Residencies niet alleen online, maar ook live (op scherm) in première. In De Ruimte SNS Maastricht kun je, na het bekijken van de online premières, in gesprek gaan met de makers. 

De Virtual Residencies zijn online, on demand, te bekijken vanaf 30 september 11:00 uur. Op datzelfde moment kun je de live presentatie bijwonen, in het bijzijn van de makers.

Charlotte Goesaert (DansBrabant)

Charlotte Goesaert is sinds dit jaar kernmaker bij DansBrabant. In april start ze, samen met Jochem Baelus, videomaker, componist, muzikant, een onderzoek naar een nieuwsoortige documentaire: The whole shebang. Een gefilmd verslag met performatieve elementen waarin Charlotte de plaats van autobiografisch materiaal in haar artistieke oeuvre verkent. 
In eerdere live performances ruimde Charlotte al een belangrijke plek in voor documentaire elementen en het spel met de camera. Nu draait ze de zaak om. In The whole shebang onderzoekt Charlotte hoe beweging en het performatieve lichaam een betekenisvolle rol kunnen spelen in film. 

Hoe zorg je ervoor dat een intiem verhaal echt aankomt en ook fysiek onontkoombaar wordt? Hoe spreek je dan de verbeeldingskracht het beste aan? Samen met dramaturg Sara Vendrieck worden verschillende perspectieven en vormkeuzes onderzocht – op weg naar een film die zonder omhaal, zonder schroom, de pijn benoemt en het ongemak toont.

Vlad Detiuchenko (Korzo)

Na 24 februari, het begin van een grootschalige Russische invasie, zijn alle levens van de Oekraïners veranderd. De oorlog beïnvloedde alle aspecten van het leven van de Oekraïense dansers, de waarden van het leven, de perceptie van zichzelf, de maatschappij, de mening over dans en kunst. 

Vlad koos ervoor om een kunstdocumentaire te maken over Kateryna Kurman en Volodymyr Marchuk. Ze zijn allebei professionele dansers en een mooi koppel uit Oekraïne. Ze wonen en dansen samen in Kiev.

Deze film, Rhythm of the Resilience - Dance with daily risk, is gebaseerd op hun leven, hun emoties, ervaringen en dagelijkse routine van een koppel dat blijft creëren en lesgeven in een land in oorlog.

Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures)

Veerle produceert en presenteert onder de naam ShELFISH. ShELFISH maakt immersief, sociaal betrokken, interdisciplinair, documentair theater. Vanuit de overtuiging dat theater dé plek is om te ontdekken wat je nog niet weet of niet wilt weten, bevraagt ShELFISH maatschappelijke regels en het gedrag dat daaruit volgt.

Haar Virtual Residency ONE is de digitale vertaling van een live voorstelling. Het fysieke en sociale isolement waar we allen in zaten tijdens Covid was de directe aanleiding voor ONE. In een dynamische cross-over van danstheater, videografie en live muziek toont ONE het caleidoscopische verhaal van O., een jonge vrouw in isolement.
In samenwerking met videocollectief WERC, time-based designer Isabela Manea en en Odyssey/ Momentum wordt op basis van het materiaal van de oorspronkelijke voorstelling een nieuwe geheel digitale versie van 20 minuten ontwikkeld, waarbij de focus ligt op de vraag: Hoe kunnen we de innerlijke en uiterlijke wereld van het personage visueel samenbrengen?

Danseres Olympia Kotopoulos over het project: “As an artist who works predominantly physically with movement as the communicative tool but interacts regularly with new media, I have the urge to explore and develop ways to enhance how choreography is displayed in the digital world.”

calendar_month check_circle
  • zaterdag 30 september
  • 11:00 - 12:30
location_on
accessibility
  • Toegankelijkheid
  • Rolstoelgebruiker
  • Slecht ter been
confirmation_number
  • Tickets
  • Toegang tot dit event is gratis. Aanmelden verplicht.
Virtual Residancies.jpg
photo1678375069.jpeg
Headshot Olympia .JPG
slinger-visualisatie