Home Programma

Wil van der Laan

expositie DANS

1 Oktober | 12:00 - 03:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
2 Oktober | 12:00 - 18:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
30 September | 19:00 - 02:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
3 Oktober | 12:00 - 18:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
4 Oktober | 10:00 - 17:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
5 Oktober | 12:00 - 18:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
6 Oktober | 12:00 - 18:00
Theater aan het Vrijthof   Willem I Foyer
Meer tijden

Dit is een gratis event.

"Je kunt mensen iets laten zien en je kunt mensen leren ergens naar te kijken. 
Dat is het verschil tussen een gids en een kunstenaar. 
Wil van der Laan is gids en kunstenaar." 

- Freek de Jonge

Kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde, maakt zowel beelden als schilderijen. Het werk van van der Laan is bijzonder in zijn zeggingskracht, het is dan ook daarom dat zijn beelden, naast in particuliere collecties, veel in openbare ruimtes te vinden zijn.  

Tijdens de Nederlandse Dansdagen zal in de foyer op de eerste verdieping van Theater aan het Vrijthof zijn bijzondere expositie ‘DANS’ te zien zijn.  

Wil’s liefde en inspiratie voor dans is op een bijzondere manier ontstaan. Lees hieronder het verhaal: 

Na een reis door Andalusië in gezelschap van flamencodanseres Carmen de Torres maakte Wil op een avontuurlijke wijze kennis met de flamenco, een intense ervaring die hem nooit meer losliet. Zwerftochten door gitanos-buurten in Sevilla en flamencovoorstellingen in de diverse theaters van Nederland inspireerden hem tot wervelende schilderijen.  

Het was de hem goed bekende Claudia Laenen, ex-danseres, nu hoofd marketing van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht, die hem liet kennismaken met de wereld van de moderne dans en hem het leven achter de coulissen liet ervaren. 

Een nieuwe passie ontvlamde in Wil. Die samenballing van kracht en kunst, die zuivere, samensmelting van souplesse en energie. Dynamiek, ritmiek, overgave, gepolijste gespierde lijven in totale beheersing. Voor Wil een feest van herkenning. Voor een kunstenaar met als handelsmerk “Energie en Vitaliteit” bleek de wereld van de moderne dans een spannende Fundgrube.  

Belichting en choreografie, beweging en verstilling, pure acrobatiek, passie en overgave: hij wilde het allemaal vastleggen, het éne moment in één beeld, alle momenten in een weids panorama.  

Met als basis een gezamenlijke liefde voor flamenco kwam Wil in contact met de directeur van de Nederlandse Dansdagen, Ronald Wintjens. Besloten werd een expositie samen te stellen met op flamenco geïnspireerde werken, in Theater aan het Vrijthof tijdens de eerstvolgende editie van de Dansdagen. Door corona werd de expositie echter twee keer uitgesteld. “Elk nadeel heb se voordeel”, zei Nederlands begaafdste danser op het voetbalveld. De lockdown werkte voor Wil als de doorbraak van een stuwdam: een stortvloed aan andere “danswerken” verliet zijn atelier en een deel ervan is hier te zien, in de Foyer van het Theater aan het Vrijthof, als kunstzinnig voor- en nagerecht van de voorstellingen tijdens de Nederlandse Dansdagen.  

Speciaal ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van De Nederlandse Dansdagen heeft Wil van der Laan een “jubileumbronsje” ontworpen. Hij noemt haar ETOILE DANSANTE. Inclusief sokkel meet ze 17 centimeter. Het beeldje wordt in een beperkte oplage gegoten. Via dit inschrijfformulier kunt u uw interesse kenbaar maken. 

Prijs: € 150,-.

Wil van der Laan ''DANCE''

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof