Virtual Residencies

In 2018 creëerden twee markante danseressen, Hilde Elbers en Heather Ware, als artist in residence van de Nederlandse Dansdagen samen een werk in opdracht van het festival. De een in Maastricht, de ander was weliswaar in Nederland als choreografe/danseres gevestigd maar bevond zich tijdelijk 7000 kilometer verderop in Canada. Via een livestream deelden de twee hun keuzes met elkaar en met het publiek. De virtual residence was hiermee geboren. Deze werkvorm vormt nu de basis voor verder onderzoek naar digitale werkwijzen en presentaties.

De Nederlandse Dansdagen groeit de laatste jaren sterk als (co)producerend festival. Tijdens het festival bieden we werkplaatsen en residenties aan, offline en virtueel, regionaal en nationaal. Corona heeft het werken en presenteren op afstand bevorderd. Tijdens de digitale editie van het festival in 2020 kon het publiek online genieten van de nieuwste werken van onder andere Cecilia Moisio, David Middendorp en Connor Schumacher. Van deze gelegenheid hebben maar liefst 3.000 kijkers gebruikgemaakt. Het online podium is dan ook niet meer weg te denken.

Deze editie van het festival zetten we een volgende stap in de digitale ontwikkeling. Vanuit verrassende wendbare werkplaatsen en podia presenteren we online recente werken - inclusief enkele premières - van Jija Sohn , Ruben Chi, Antonin Rioche en Evangelos Biskas. Kijk mee en laat je door deze vernieuwende makers alsook deze nieuwe presentatievorm inspireren.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof