Expositie
Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen
In 2017 vond de twintigste editie van de Nederlandse Dansdagen plaats. Ter ere van dit jubileum presenteerde het festival de eerste dansMuseum tentoonstelling: Movement Matters; waarin we twee decennia Nederlandse Dansdagen en de bijdrage van het festival aan de Nederlandse dans vierden.
Aan de hand van beelden uit het eigen festivalarchief en donaties van collega's uit het dansveld presenteerde Movement Matters een dynamisch portret van de Nederlandse Dansdagen als voorvechter van de Nederlandse dans en vernieuwer in het veld.
Ook keken we vooruit. Movement Matters bood ons de mogelijkheid om de bewegingen van het festival te exploreren en erop te reflecteren. Door te verkennen welke paden in het verleden al bewandeld waren en welke niet, zetten we een pad uit voor de toekomst.
Wat was er allemaal te zien tijdens de tentoonstelling?
- Een beschrijving van twintig jaar Nederlandse Dansdagen opgedeeld in vier fases: Making Movement (vanaf 1998), Connecting Movement (vanaf 2003), Stimulating Movement (vanaf 2008) en Contemplating Movement (vanaf 2012).
- Een overzicht van alle voorstellingen (1998-2017) en de programmaredacties.
- De geschiedenis van de Avond van de Nederlandse dans.
- Overzichten van de winnaars van De Gouden Zwaan (2003-2016), de VSCD Dansprijzen (1998-2016), de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (1998-2016), de Dioraphte Prijs (2011-2016), de Kylián Ring (2006 - 2016).
- Een beschrijving van de relatie tussen de Nederlandse Dansdagen en Maastricht als locatie.
- Een overzicht van de Dansdagen Projecten als Distinguished Dreams, (OLD) Fashion(ed), Act Your Age en Performing Gender.
- Impressies van de algemeen en artistiek directeuren van het festival: Leontien Wiering (2001-2010), Peggy Olislaegers (2010-2016) en Ronald Wintjes (2016).
Movement Matters
Een pad voor de toekomst
In twintig jaar hebben de Nederlandse Dansdagen zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel binnen het Nederlandse danslandschap; een landschap dat sinds de eerste editie van het festival ongetwijfeld veranderd is. Met de blik gericht op de toekomst kan een reflectie op de historie inzicht geven in de rol van het festival binnen de internationale dansgemeenschap en een antwoord formuleren op de vraag hoe we het publiek met dans in deze snel veranderende samenleving in beweging kunnen houden.
Klik hieronder om enkele tentoonstellingsteksten te lezen:
...omdat beweging, in feite,
van belang is.
Movement Matters Debat:
Archief als instrument voor innovatie?
Als onderdeel van de pop-up tentoonstelling Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen organiseerde festival de Nederlandse Dansdagen een debat met als onderwerp het belang van archiveren. Het doel van dit debat was om reflectie op en dialoog over de relatie tussen archiveren en innovatie aan te moedigen, en om te beschouwen hoe die relatie specifiek betrekking heeft op het dansveld.
Aan het Movement Matters Debat namen jonge professionals deel die verschillend academische en artistieke achtergronden vertegenwoordigden. Het debat was een samenwerking tussen de Nederlandse Dansdagen, de master Kunst, Cultuur en Erfgoed van Maastricht University en het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH). De moderator was Dr. Christoph Rausch, assistent professor in Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen aan University College Maastricht (UCM) en oprichter van het MACCH.
Curatorial team
Eva Haasnoot
Stephen Shropshire
Marlène van Willigenburg
Productionele ondersteuning
Ron Bernstein, Romy Finke, Margriet Thissen | Jan van Eyck Academie
Ruud van Helder | MH Roadstyling
Christoph Rausch, Emilie Sitzia en Vivian van Saaze | Maastricht University
René Smeets | Pixelfusion
Peter Snellens | Theater aan het Vrijthof
Met dank aan
Maarten Van den Abeele, Giulio D’Anna, Anja Beutler, Robert Benschop, L.Bernearts & I.Müller, Anne Beentjes, Roelof Bos, Ryer Boxem, Bob Bronshoff, Charlotte Brand, Daan Brand, Jamain Brigitta, Cinzia Camela, Krisztina de Châtel, Ben van Duin, Angele Etoundi Essamba, Maurits van Geel, Hans Gerritsen, Rikie Gorrissen, Cees de Graaff, Rob ’t Hart, Koen Hauser & Maarten Spruyt, Marc Haegeman, Bert Holtman, Harry Heuts, Jochem Jurgens, Martijn Kappers, Sofie Knijff, Daisy Komen, Anna van Kooij, Andrea Leine, Joep Lennaerts, Keren Levi, Nanine Linning, Pepijn Lutgerink, Jean Pierre Maurin, Deen van Meer, Dominik Mentzos, Inge van Mill, Robert van der Molen, Relinde Moors, Antoinette Mooy, Esther Noyons, Myrthe van Opstal, Koen den Os, Jamie Dee van den Oudenrijn, Sandra Peerenboom, Tim Persent, Leoni Ravestein, Iris Reyes, Merijn Roest, Jerry Remkes, Rahi Rezvani, Mories Römkens, Sophie van Schouwen, Paul Sixta, Jasmijn Slegh, Michael Slobodian, Rinus Sprong, Angela Sterling, Jean-Pierre Stoop, Tom Stoopman, Thom Stuart, Ton van Til, Hans Teurlings, Milena Twiehaus, Leo Van Velzen, Roel Voorintholt, Leontien Wiering, Ronald Wintjens, Hans Withoos, Laurent Ziegler, Leine Roebana, Conny Jansen Danst, Club Guy & Roni, Internationaal Danstheater, Introdans, ISH, Nationale Opera en Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, Stichting Hans van Manen, Vooropleiding Dans ArtEZ, WArd/waRD.