Toegankelijkheid

De Nederlandse Dansdagen wil graag dat iedereen zich welkom voelt. Op deze pagina staat meer informatie over het programma, een bezoek aan het festival in Maastricht en de digitale toegankelijkheid. De Nederlandse Dansdagen leert nog volop. Kom je een toegankelijkheidsprobleem tegen?

Of heb je vragen of tips? Stuur ons een mail op info@nederlandsedansdagen.nl

Het programma 

De Nederlandse Dansdagen organiseert altijd een aantal gratis toegankelijke activiteiten: online en in Maastricht. Zo heeft iedereen de kans om de Nederlandse Dansdagen mee te maken. Het online programma is het hele jaar toegankelijk.  

Op de website kun je zoeken in het programma met behulp van filters. Zo kun je met het filter ‘Entree’ zoeken naar activiteiten die gratis zijn. En met het filter ‘Toegankelijkheid’ kun je zoeken naar activiteiten die voldoen aan bepaalde kenmerken, zoals ‘alle leeftijden’ of ‘rolstoeltoegankelijk’. 

Alle leeftijden:
Deze activiteiten zijn ook voor kinderen en families.  
Language no problem:
Deze activiteiten bevatten weinig of geen gesproken taal.  
Rolstoeltoegankelijk:
Deze activiteiten zijn goed bereikbaar voor mensen met een rolstoel. 
Slecht ter been:
Deze activiteiten zijn goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. 


Nederlandse Dansdagen voor iedereen 

De Nederlandse Dansdagen wil het festival toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. Om dit te bereiken werken we samen met verschillende organisaties en instellingen, waaronder Vier het Leven die jaarlijks ons festival bezoeken met een groep ouderen. Ook werken we dit jaar samen met Stichting LEFteam in het kader van de ‘Toegift’, waarbij we het publiek van de Nederlandse Dansdagen vragen een kaartje te kopen voor iemand die zelf niet de financiële mogelijkheden heeft. Samen met Stichting LEFteam zorgen we ervoor dat deze kaartjes goed terecht komen.

De Nederlandse Dansdagen heeft samen met een breed netwerk aan partners dansWEB opgezet. Het doel van dansWEB is om iedereen toegang tot dans te geven. Met dansWEB laten we ouderen, mensen met een beperking en kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs de kracht van dans zelf ervaren. 

Een festivalbezoek 

Het festival vindt plaats online en op verschillende locaties in Maastricht. De meeste locaties zijn helemaal of voor een deel rolstoeltoegankelijk. Lees meer over de rolstoeltoegankelijkheid op de pagina’s van alle locaties. 
 
Voorbereiding op het festivalbezoek 
De verkoop van kaarten gaat via de website van Theater aan het Vrijthof. Online kun je betalen met iDEAL, creditcard, VVV Cadeaukaart en de Podium Cadeaukaart. Aan de UITbalie kun je ook contant, met pin, VVV Cadeaukaart, Podium Cadeaukaart en de Nationale Kunst en Cultuur Cadeaukaart (NKCC) betalen. Lees meer over de kaartverkoop bij Theater aan het Vrijthof

Digitale toegankelijkheid

Nederlandse Dansdagen wil dat de website voor iedereen toegankelijk is. Daarom is toegankelijkheid een onderdeel van alle stappen in het ontwerp- en bouwproces van onze website. Ons doel is om te voldoen aan de internationale afspraken voor toegankelijke websites WCAG 2.1.  

De website van de Nederlandse Dansdagen is voor een deel toegankelijk (laatste toetsingsdatum: 16 augustus 2023). Dat betekent dat sommige onderdelen nog niet helemaal voldoen aan de afspraken. 

  • Op sommige pagina's is er onvoldoende contrast tussen de tekstkleur en de achtergrondkleur. 
  • Op vrijwel alle pagina's komen animaties voor. Deze animaties kun je uitzetten door bovenaan de pagina te klikken op 'animaties'. 
     

Testen

In augustus 2023 is een eerste toegankelijkheidstest uitgevoerd. Tijdens deze test is gebruik gemaakt van verschillende websites en programma’s: axe DevTools, WAVE, WebAIM: Contrast Checker en Google Chrome.   


Sociale Media

Op Instagram, Facebook, LinkedIn en YouTube vind je ook informatie van de Nederlandse Dansdagen. Op Instagram, Facebook en LinkedIn vind je informatie over het festival, en nieuws en tips uit de danssector. Op YouTube kun je onder andere.festivaltrailers en een aantal onderdelen van het online programma terugkijken.

Feedback en contact 

Kom je een toegankelijkheidsprobleem tegen? Of heb je vragen of tips? Stuur een mail naar info@nederlandsedansdagen.nl. 

Wennah Wilkers in de Nederlandse Dansdagen Campagne 2023
ND2022_@SjoerdDerine_OPPO_LR  (14).jpg