Expositie
Extinctus/Extantem
In 2019 presenteerde de Nederlandse Dansdagen de derde editie van het dansMuseum: Extinctus / Extantem – een tentoonstelling over de vluchtigheid en daarmee breekbaarheid van de dans. Deze editie van het dansMuseum was uniek omdat het gepresenteerd werd in de vorm van een publicatie: een draagbaar archief van artikelen, essays en interviews die allen in het teken stonden van vergeten en verloren bewegingen in de Nederlandse dans.
Dans bestaat bij de uitvoering ervan. Tijdens het applaus is meteen ook de tastbaarheid van de dans verdwenen. Dat maakt dat het vasthouden en conserveren van deze beleving tot in de eeuwigheid een uitdaging is. Want wat archiveer je, wat conserveer je voor volgende generaties danskunstenaars en publiek? De teksten uit de publicatie zijn afkomstig van choreografen, dansers, schrijvers en onderzoekers die werkzaam zijn binnen de Nederlandse danssector. Dit vertegenwoordigt slechts een deel van de verschillende perspectieven en is bedoeld om de discussie op gang te brengen en het gesprek gaande te houden.
EXTINCTUS/EXTANTEM
De 3de editie van het dansMuseum werd gepresenteerd in de vorm van onderstaande publicatie Extinctus/Extantem:
een draagbaar archief van artikelen, essays en interviews die allen in het teken stonden
van vergeten en verloren bewegingen in de Nederlandse dans.
Context programma
Om het gesprek nog meer aan te vullen, werden er tijdens het festival drie bijzondere tentoonstellingen van de makers Katja Heitmann, Conny Janssen en P. Struycken uitgelicht.
Museum
Motus Mori
Choreografe Katja Heitmann stelde zichzelf de vraag hoe de menselijke beweging tentoongesteld kan worden. Houdingen, bewegingen en reflexen waaraan mensen direct herkent kunnen worden, raken kwijt als ze sterven. In Museum Motus Mori, tien dansers stellen uitstervende lichamelijke bewegingen tentoon.
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur van 13 september - 27 oktober 2019.
27 jaar Conny Janssen Danst
Choreografe Conny Janssen en theatervormgever Thomas Rupert stelden een expositie samen uit het rijke foto- en videoarchief van het gezelschap en stelden hoogtepunten van 27 jaar Conny Janssen Danst tentoon. De werken die te zien waren bestonden uit fotografie, video en decormaquettes
Theater aan het Vrijthof
van 1 - 31 oktober 2019.
Kleur: Weelde en Veranderlijkheid
Vloeren, muren en het plafond van het kunstpaviljoen Hedge House waren door beeldend kunstenaar Peter Struycken beschilderd met rode, witte en zwarte vlakken, waar de bezoeker doorheen liep en het werk fysiek en al bewegend ontdekte. Speciaal voor de Nederlandse Dansdagen vond er in het kunstwerk een dansworkshop plaats door choreografe Karin Post.
Buitenplaats Kasteel Wijlre
op 6 oktober 2019.
Extinctus / Extantem is een initiatief van het Nederlandse Dansdagen dansMuseum in samenwerking met de masteropleiding Kunst en Erfgoed van de Universiteit Maastricht en het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH).
Curator
Stephen Shropshire
Assistent curator
Morgana Braga
Grafisch ontwerp
Morgana Braga
Communicatie
Nederlandse Dansdagen
Bijdragen van
Amos Ben-Tal, Simon van den Berg, Beppie Blankert, Ann Van den Broek, Derrick Brown, Nanette Dejong, Janine Dijkmeijer, Bianca van Dillen, Annette Embrechts, Merel Heering, Katja Heitmann, Carolien Hermans, Conny Janssen, Wubkje Kuindersma, Andrea Leine, Ted Brandsen, Mirjam van der Linden, Karen Levi, Jasper van Luijk, Peggy Olislaegers, Tim Persent, Harry Perton, Karin Post, Fransien van der Putt, Christoph Rausch, Lisa Reinheimer, Vivian van Saaze, Ton Simons, Emilie Sitzia, Hans Tuerlings, Vevi van der Vliet, Roel Voorintholt, en Ed Wubbe.
Foto Credits
Extinctus / Extantem (p. 13, 57, 99)
Met dank aan fotograaf Anne-Linde Dejong (annelindedejong.nl)
Met, door, omdat en ondanks: Conny Janssen over…
Met dank aan het persoonlijke archief van Conny Janssen
Still Life: Ton Simons
Met dank aan het persoonlijke archief van Ton Simons
‘The Art of the Gesture’
Afbeeldingen uit oorspronkelijke publicatie: Johannes Jelgerhuis, Theoretische lessen over de gesticulatie en mimiek. P. Meyer Warnars, Amsterdam 1827-1830’. Digital source: Koninklijke Bibliotheek / DBNL