ND ARCHIEF

Een online erfgoedproject voor het verzamelen en bewaren van de Nederlandse Dansdagen.

Beginnend met een index van alle prijzen, optredens, programmeurs en commissies die de afgelopen vijfentwintig jaar aan het festival hebben deelgenomen, wil het ND Archief een uitgebreid depot van pers-, beeld- en audiovisueel materiaal ontwikkelen met het oog op bewaring, documentatie en wetenschappelijk onderzoek.

Als enige festival in Nederland dat uitsluitend gewijd is aan de Nederlandse dans, belooft het ND-archief een onschatbare en unieke bronnenverzameling te worden. Het zal niet alleen de geschiedenis van het festival vastleggen, maar ook een portret schetsen van het steeds veranderende landschap van de Nederlandse dans.

slinger-visualisatie

Waarom een archief?

Elke editie van het festival vormt een actuele stand van zaken van de Nederlandse dans van het betreffende jaar. Dat betekent dat er elke editie een dwarsdoorsnede van de Nederlandse dans in de tijd gemaakt wordt. Zo zijn er jaarlijks toonaangevende voorstellingen te zien, winnen de meest indrukwekkende producties en prestaties een Zwaan en wordt de Staat van de Nederlandse Dans uitgesproken. Ook vinden er boekpresentaties, tentoonstellingen, experimenten en diverse debatten rond urgente thema’s plaats.

ND Archief is een online-erfgoedproject voor het verzamelen en bewaren van de Nederlandse Dansdagen. Door de opbrengst van het festival vast te leggen in een ND Archief ontstaat er een waardevol beeld van de dansgeschiedenis in Nederland, die nergens anders te vinden is. We zien in de loop der jaren een canon ontstaan die voor wetenschappers, studenten, journalisten en het werkveld zelf een waardevolle bron van informatie vormt. Immers, geen innovatie zonder het verleden goed te kennen.

ND streeft naar een openbare, interactieve omgeving waar studenten van de vakopleidingen, wetenschappers, journalisten, dansers en choreografen uit kunnen putten om hun werkprocessen van gedegen informatie te voorzien en onderzoek te plegen voor nieuw werk. Tegelijkertijd is een dergelijke database interessant voor het reguliere publiek van dansliefhebbers en andere belangstellenden. Voor hen biedt het ND Archief context over de actuele Nederlandse dans en een venster op het rijke verleden ervan.

ND2022_@SjoerdDerine_GAL_LR (11).jpg
DSC05437.jpg

verbinden met ons erfgoed

Het jaarlijkse festivalprogramma zegt bovendien niet alleen iets over de stand van zaken van de Nederlandse dans, maar ook over de veranderende sociaal-culturele dynamiek in Nederland. De programma’s geven inzicht in onze collectieve culturele identiteit en verschuivende sociaal-politieke waarden