Jiří Kylián Ring

De uitreiking van de Jiří Kylián Ring is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De Ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap.

Meer over de prijs

In 2006 werd aan Jiří Kylián gevraagd de Ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. In 2008 gaf hij tijdens de Nederlandse Dansdagen de Ring door aan choreograaf Michael Schumacher, die werd geprezen om zijn ‘improvisatievermogen, het enthousiasme dat hij overdraagt aan jonge dansers en zijn gedreven samenwerking met kunstenaars uit andere kunstdisciplines’.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. Voor de lege plek op de ringmaatstok wordt een nieuwe ring gemaakt. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

In 2024 ontving Paul Bronkhorst de ring uit de handen van Marco Goecke. In 2026 is het aan Bronkhorst om de volgende kunstenaar te selecteren aan wie hij de ring zal overhandigen. 

Winnaars Jiri Kylián Ring
2006 - Jiří Kylián
2008 - Michael Schumacher
2010 - Ellen Knops
2012 - Ingrid Wolff
2014 - Janine Dijkmeijer
2016 - Ton Wiggers & Roel Voorintholt
2018 - Alexandra Radius en Han Ebbelaar
2020 - Marian Sarstädt
2022 – Marco Goecke
2024 - Paul Bronkhorst

Nederlandse Dansdagen_Hans Appenzeller wit.jpg RING JIRI.jpg

Partners van de Jirí Kylián Ring
Holland Dance Festival
Kylian Foundation
Nederlandse Dansdagen

Fondsen & Subsidienten 2023.png
2006 Jiri Kylian.JPG