26e editie van de Nederlandse Dansdagen meer dan 15.000 keer bezocht
De 26e editie van de Nederlandse Dansdagen is vorige week zeer succesvol afgesloten. Tijdens deze bijzondere editie van het festival werd de Nederlandse dans groots gevierd. De voorstellingen, workshops, debatten en films werden in totaal meer dan 15.000 keer bezocht.
12 oktober 2023
Dans voor en door iedereen, in en vanuit Maastricht
Dit jaar bood het festival wederom een podium aan toonaangevende choreografen en gezelschappen uit Nederland, en meer dan ooit ook aan dansliefhebbers en amateurdansers. De Nederlandse Dansdagen presenteerde bijna 100 activiteiten: van voorstellingen van grote gezelschappen tot nieuwe makers, van klassiek ballet tot hiphop battles, van workshops tot dansfilms. In theaters, op bijzondere locaties in de stad Maastricht, in verzorgingstehuizen én online.
Voor het tweede jaar op rij stond de Danstent weer op het Vrijthof. Het stadspodium was dé plek voor workshops, battles en dans- en clubavonden en werd bijna 6.500 keer bezocht.
Een hele week lang dans
Het festival opende op vrijdag 29 september met het Debat van de Nederlandse Dans in de Sint Janskerk. Meer dan 250 dansprofessionals waren hierbij aanwezig, waarna aansluitend in de Danstent het Diner D’Honneur plaatsvond waar de genomineerden van de dansprijzen werden geëerd. Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in een uitverkocht Theater aan het Vrijthof werden de belangrijkste dansprijzen uitgereikt. Staatssecretaris Gunay Uslu was bij het Gala aanwezig en reikte de Jonge Zwaan meest indrukwekkende Jeugddansproductie uit aan Als het anders loopt van Elien van den Hoek, Andreas Denk en Adam Peterson. Ook ontving Nita Liem de Dansspeld voor haar rol als pionier binnen de ontwikkeling die hiphop dans maakte van de straat naar het theater in Nederland.
Afsluitend werd er nog tot diep in de nacht gedanst tijdens Club TWEAK, waar allerlei onverwachte ontmoetingen tussen artiesten en clubgangers plaatsvonden.
De zaterdag was een ware dansexplosie in de hele stad. Van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht dompelde het publiek zich onder in een rijk en divers dansprogramma. In de Danstent werd ‘s middags gebattled tijdens
Open Your Mind X The Notorious IBE en in de avond namen meer dan 1.500 salsaliefhebbers de vloer over. Meesterwerken, met de topgezelschappen Nederlands Dans Theater, Introdans, Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam en ISH Dance Collective, werd uitbundig ontvangen door een zeer enthousiast publiek in een wederom uitverkocht Theater aan het Vrijthof. In het Bonnefantenmuseum toonde Simon Bus, de winnaar van de Innovatieprijs 2022, performances van geestverwante dansers te midden van eeuwenoude schilderijen, terwijl in Theater aan het Vrijthof de videoinstallatie Woman's Work van Annemijn de Rijk, een visionaire lezing van Joris Weijdom, een reeks rondetafelgesprekken, en de Virtual Reality performance Transcendance van Ruben Chi bezocht konden worden. De Nederlandse Dansdagen bracht daarnaast premières van o.a. Danslokaal van Conny Janssen Danst, de 25e editie van de baanbrekende jonge makerstournee DansClick, en Club INC van Connor Schumacher en Theater Babel.
Zondag 2 oktober gaf onder andere een Open Podium in de Danstent voor maar liefst 179 amateurdansers, maar omvatte ook voorstellingen van Zwaan-genomineerden Liam McCall en Cherish Menzo en een doorbraakvoorstelling van Roberta Maimone. Eenmalig én exclusief presenteerde de Nederlandse Dansdagen twee internationale succesvoorstellingen van de uit Limburg afkomstige ex-NDT dansers Imre en Marne van Opstal. De Nederlandse première van hun voorstellingen The little man van het Nationaltheater Mannheim en I'm afraid to forget your smile van het Hessisches Staatsballett (vers genomineerd voor de Faust, de hoogste Duitse theaterprijs) waren absolute hoogtepunten van het festivalprogramma.
De Nederlandse Dansdagen bracht de stad nog tot en met donderdag 5 oktober in beweging, met onder andere een reeks aan schoolvoorstellingen voor basis- en speciaal onderwijs waaronder de voor een Jonge Zwaan genomineerde voorstelling SUPERSLOW van BonteHond en het onvolprezen EXIT van Circumstances/Piet van Dycke waarbij bijna 700 scholieren verwelkomd werden. Tenslotte waren er dansavonden in een aantal Maastrichtse cafés en de eveneens voor een Zwaan genomineerde, uitverkochte festivalafsluiter CONTROLE van 155.
De Nederlandse Dansdagen op TV en radio
Het dagelijkse festivaljournaal Op Pad met Redo werd dit jaar uitgezonden door L1 en RTV Maastricht en bereikte bijna 150.000 personen. Cultuurcafé, een radio- en TV programma van L1, stond op 30 september volledig in het teken van de Dansdagen. De NTR en de Nederlandse Dansdagen sloegen ook dit jaar weer de handen ineen en boden het online publiek een exclusieve selectie dansprogramma’s, waaronder een eerbetoon aan de fotograaf Erwin Olaf.
Save the date - In 2024 vinden de Nederlandse Dansdagen plaats vrijdag 4 oktober t/m donderdag 10 oktober.