Nederlandse Dansdagen Archief: een historisch overzicht in ontwikkeling

In november 2024 lanceerde festival de Nederlandse Dansdagen het digitale dansMuseum. Dit online platform heeft als doel het festival archief van de Nederlandse Dansdagen te bewaren en te delen en om kritische betrokkenheid met de geschiedenis van Nederlandse dans aan te moedigen middels tentoonstellingen, onderzoeksprojecten en educatieve programma’s.

Het hart van het dansMuseum is het ND archief, een index van alle voorstellingen, prijzen, evenementen en commissies die aan het festival deel hebben genomen sinds 1998. In de loop der tijd zal het archief uitbreiden tot een rijke verzameling van persmateriaal, beelden en audiovisuele content voor behoud, documentatie en onderzoek. 

De eerste versie van het archief staat nu online, waar bezoekers eerdere festivaledities chronologisch of willekeurig via de “verras me”-knop kunnen verkennen. 

Het archief uitbreiden met Omeka S 

Om het archief te verbeteren maken we de overstap naar het collectiebeheersysteem Omeka S. Dit systeem wordt al door meerdere instellingen in de erfgoed- en podiumkunstensector gebruikt. Het sluit aan bij de Nationale Strategie voor Digitaal Erfgoed en de richtlijnen van Podiumkunst.net om digitaal erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Omeka S stelt ons ook in staat om onze gegevens te koppelen aan gevestigde archieven zoals de Allard Pierson Theatercollectie via ‘linked open data’. Daarnaast willen we onze dataset publiceren in het Datasetregister, dat inzicht biedt in de beschikbaarheid van datasets binnen het Nederlandse erfgoedveld en het gebruik ervan stimuleert. 

Dankzij ondersteuning van de NDE Versnellen-regeling en Podiumkunst.net, eind 2024, zijn we begonnen met de implementatie van Omeka S. We zijn gestart met het verzamelen en beschrijven van de festivaleditie van 2023. Voor de zomer van dit jaar streven we ernaar om de metadata en media van 2023 volledig geïntegreerd te hebben in het nieuwe systeem.

Een nieuwe interface & vervolgstappen 

We werken samen met creatief adviesbureau Zuiderlicht aan een verbeterde interface voor het archief op de dansMuseum website. Naast chronologisch bladeren willen we het archief toegankelijker en aantrekkelijker maken. De volgende verbeteringen aan de interface zullen onder andere een zoekfunctie, filteropties en thematische navigatie bevatten. 

Deze pagina zal dienen als centrale plek voor updates over onze voortgang, inzichten en uitdagingen binnen dit project. Door onze ervaringen te delen, hopen we andere instellingen in de dans- en podiumkunstsector te inspireren en te ondersteunen. Blijf op de hoogte!