Nita Liem ontvangt Dansspeld

Maastricht, 27 september 2023 - Theatermaker, performer en artistiek leider van het voormalig hiphop danstheater Don’t Hit Mama, Nita Liem, krijgt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 29 september de Dansspeld uitgereikt. 
27 september 2023

De Dansspeld komt voort vanuit het dansMuseum (Nederlandse Dansdagen) en is een teken van verdienste. Het is een onderscheiding voor personen die kennis, wijsheid en ervaring decennialang hebben overgedragen binnen het Nederlandse dansveld. Een symbool van continuïteit en cultureel geheugen, opgespeld op een actueel moment en daarmee verankerd voor volgende generaties. Ronald Wintjens directeur Nederlandse Dansdagen: “Hiermee vieren en eren we de waardevolle betekenis die een persoon heeft binnen het Nederlandse danserfgoed.''  

Nita Liem ontvangt deze prijs als teken van haar verdienste binnen het danslandschap en speciaal voor de rol als pionier binnen de ontwikkeling die hiphop dans maakte van straat naar het theater in Nederland. Nita wordt gezien binnen de hiphop theaterdans als mama Nita, als de mothership, als de bron. Ze staat op de schouders van anderen die haar voorgingen maar haar stap, precies 25 jaar geleden, om hiphop in Nederland van de straat naar het theater te brengen wordt binnen de hiphop theater dans-community aangeduid als een belangrijk en richtinggevend moment. Decennialang bracht haar werk vaak ongezien vele talenten voort die nu vormgeven aan het huidige Nederlandse danslandschap. Wat startte als een gevoel van noodzaak 25 jaar geleden om Hiphop een theaterpodium te bieden bleek later een onuitwisbare en essentiële bijdrage geleverd te hebben aan een van de meest belovende stromingen binnen de huidige Nederlandse hedendaagse dans. 

In de ND-podcast ‘Van Straat naar Podium | 25 jaar Hiphop-theaterdans in Nederland’ spreekt presentator Charissa Promes spreekt met de grondleggers van Hiphop-theaterdans in Nederland, luister hier naar de aflevering met Nita Liem. 

Janita Sassen.JPEG

Beelden door: Janita Sassen