Zes premières markeren hoogtepunten tijdens Nederlandse Dansdagen 2023

De Nederlandse Dansdagen, hét festival van de Nederlandse danswereld, presenteert de aankomende editie maar liefst zes premières. Dit jaar presenteren zowel gerenommeerde als opkomende dansgezelschappen en choreografen hun nieuwste voorstellingen, die de diversiteit én de vitaliteit van de Nederlandse dansscene weerspiegelen.
 

14 september 2023

Conny Janssen Danst | DANSLOKAAL 11

DANSLOKAAL is het jaarlijkse talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst, waarbij talentvolle makers uitgenodigd worden om nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van het Rotterdamse gezelschap. Op zaterdag 30 september gaat DANSLOKAAL 11 in première en zien we nieuw werk van Rutkay Özpinar (Korzo), het duo Marta & Kim (Dansateliers) en Patricia van Deutekom (Conny Janssen Danst). Na de première op de Nederlandse Dansdagen en een reeks voorstellingen in eigen huis op Katendrecht (Rotterdam), gaat DANSLOKAAL 11 op tournee langs verschillende theaters in Nederland.
Zaterdag 30 september | 12:30u & 16:00u | Kumulus
Meer info & tickets

Korzo | DansClick 25

Dit jaar is de 25e editie van de DansClick, een gezamenlijk initiatief van schouwburgen en dansproducenten om de grootste talenten in de Nederlandse dans bij het brede publiek te introduceren. Vrijwel alle choreografen die in de Nederlandse dans toonaangevend zijn, van Guy & Roni tot David Middendorp hebben van de DansClick geprofiteerd. Sinds 2013 is de DansClick gekoppeld aan de BNG Bank Dansprijs en zijn het de prijswinnaars die op tournee gaan. De winnaar van 2023 is choreograaf Jordy Dik met zijn stuk YOU AND ME AND ALL THE OTHERS / JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN. Het aangrijpende duet over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. Daarnaast is in deze jubileumeditie het duet Eroica van Korzo huismaker Zino Schat opgenomen. In dit duet over zelfontwikkeling en onderdrukking manoeuvreren de dansers zich vanuit een bewegingstaal die is ontstaan uit onderdrukking.
Zaterdag 30 september | 14:00u | AINSI
Meer info & tickets

Simon Bus | SIX PORTRAITS

Het verkennen en oprekken van de mogelijkheden van zijn eigen lenige lijf past Simon steeds vaker ook toe op de lichamen van collega-makers. Tijdens de Nederlandse Dansdagen brengt Simon vijf makers uit zijn sociale medianetwerk bij elkaar. Een internationale groep zielsverwanten met wie hij de focus op een multidisciplinaire werkwijze deelt. Tot nu toe hadden ze vrijwel alleen digitaal contact. Onder de titel SIX PORTRAITS nemen ze twee dagen lang ruimtes over in het Bonnefantenmuseum en richten daar een eigen werkplaats in. Ter plekke en onder het oog van publiek werken ze samen en ontstaat nieuw, ongewoon en onverwacht werk – op het grensvlak van beweging, beeld en geluid.
Zaterdag 30 september | 12:00u, 14:00u, 16:00u | Bonnefanten Zondag 1 oktober | 12:00u, 14:00u, 16:00u | Bonnefanten
Meer info & tickets

ARK, Connor Schumacher & Theater Babel | ClubINC!

Op zaterdag 30 september gaat ClubINC! in première. In ClubINC nemen host Connor Schumacher en acht dansers het publiek mee in een wervelende totaalervaring van verbinding. De voorstelling is een coproductie van Connor Schumacher/ARK, Theater Babel Rotterdam en Dansateliers en komt voort uit de motivatie om van elkaar te leren. In deze coproductie wordt verkend hoe dans als toegepaste kunstvorm een inclusieve ruimte kan creëren waarin ieder mens weer zijn menselijkheid kan uitoefenen. De voorstelling gaat over de anderen. En over jezelf.
Zaterdag 30 september | 20:30u | Opera Zuid
Meer info & tickets


Imre en Marne van Opstal | The little man & I'm afraid to forget your smile

Van Mannheim tot Parijs, van Londen tot Los Angeles, van Zweden tot IJsland en van Finland tot Canada. De Limburgse ‘siblings’ Imre en Marne van Opstal zijn veelgevraagde choreografen voor internationale en nationale topdansgezelschappen. Eenmalig én exclusief voor de Dansdagen presenteren deze topchoreografen twee van hun grootste internationale successen. Op zondag 1 oktober is de Nederlandse première van hun voorstellingen The little man van het Nationaltheater Mannheim en I'm afraid to forget your smile van het Hessisches Staatsballett zijn absolute hoogtepunten van het festivalprogramma.
Zondag 1 oktober | 14:00u | Theater aan het Vrijthof
Meer info & tickets

Virtual Residencies

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleeft het publiek dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies in première gaan. De Virtual Residencies bieden een fascinerende kijk op de grensverleggende mogelijkheden van digitale danscreatie, voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd: Charlotte Goesaert (DansBrabant), Vlad Detiuchenko (Korzo), Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures)
Zaterdag 30 september | 11:00u | SNS de Ruimte Maastricht, online te bekijken vanaf zaterdag 30 september 11:00u.
Meer info & aanmelden
 

Dansclick25_Jordy Dik - Jij en ik en alle anderen_© Sjoerd Derine (liggend).jpg
Danslokaal 11_Conny Janssen Danst_@Salih Kilic.jpeg