Paul Bronkhorst ontvangt de prestigieuze Jiří Kylián Ring

Holland Dance Festival is officieel gestart

In aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden werd tijdens de opening van de negentiende editie van het Holland Dance Festival voor de tiende keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt. Paul Bronkhorst, directeur van Omscholing Dansers Nederland, ontving de prestigieuze Jiří Kylián Ring uit handen van de winnaar van 2022, de Duitse choreograaf Marco Goecke. Hij ontving de ring vanwege zijn belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld. 

24 januari 2024

Paul Bronkhorst

Al bijna 40 jaar is Paul Bronkhorst verbonden aan Omscholing Dansers Nederland (ODN), dat dansers ondersteunt met middelen en advies voor het maken van een succesvolle overstap naar een nieuwe carrière. De loopbaan van een danser is intensief en kort en tegen het einde van de danscarrière krijgt elke danser te maken met een nieuwe uitdaging: Wat gaat de toekomst mij brengen? Hoe vul ik die in? Wat heb ik daarvoor nodig? Sinds 1986 helpt ODN-dansers op weg naar een tweede carrière.

ODN biedt loopbaanbegeleiding, verkent de mogelijkheden en geeft advies. Tevens biedt ODN financiële ondersteuning aan dansers na hun ‘pensionering’, zodat zij hun toekomstplannen kunnen waarmaken. Ook was Paul Bronkhorst medeoprichter en voorzitter van de IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers). In deze belangrijke rol heeft hij het onderwerp van de omscholing vanuit de voortrekkersrol, die Nederland daarin heeft, ook internationaal mede op de agenda gezet en vormgegeven.

Jiři Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

Eerder winnaars waren:

2022 Marco Goecke | 2020 Marian Sarstädt | 2018 Alexandra Radius & Han Ebbelaar | 2016 Roel Voorintholt & Ton Wiggers | 2014 Janine Dijkmeijer | 2012 Ingrid Wolff | 2010 Ellen Knops | 2008 Michael Schumacher | 2006 Jiři Kylián

Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen is een organisatie die zich inzet voor de Nederlandse dans. Met als hoogtepunt een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in en vanuit Maastricht. In de eerst week van oktober wordt een scala aan dansvoorstellingen en het beste van de Nederlandse dans getoond: van 'klassiek' tot 'urban' van 'avant garde' tot 'moderne dans'. Het programma van de Nederlandse Dansdagen representeert hiermee de diversiteit van het Nederlandse dansaanbod en toont belangwekkende ontwikkelingen in de Nederlandse dans: van opvallend werk van jonge choreografen tot indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen.

Holland Dance Festival

Al meer dan 30 jaar haalt Holland Dance Festival van over de hele wereld dans naar Nederland. Het festival presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zijn in ons land. Van 24 januari tot en met 17 februari 2024 laat Holland Dance Festival het universele karakter en de enorme rijkdom van de dans zien. In een steeds weer veelzijdig programma krijgt het publiek de kans om de top van de internationale dans van dichtbij te bewonderen. Holland Dance Festival is een festival om je bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Het programma wordt verrijkt met (hotel)arrangementen en een DanceAble symposium. Dat maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland, Den Haag, in de wintermaanden onvergetelijk.

HOLLAND DANCE FESTIVAL 2024 – 24 januari t/m 17 februari
Bekijk het aanbod:
www.holland-dance.com

Untitled-design-13-768x1024.jpg
Fondsen & Subsidienten 2023.png